Renata27 Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Mam akwarium 60-litrowe i oświetlenie 18 W (długość świetlówki 46 cm). Chciałabym zmienić na mocniejsze. Pokrywa ma długość 60 cm. I teraz proszę mi wytłumaczyć-jak krowie na rowie-czy dostanę mocniejszą świetlówkę o tej długości? Chciałabym ją po prostu wymienić,a nie dokładać,bo się na tym nie znam,a mój mąż to jeszcze większa noga w sprawach oświetleniowych jest niż ja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 9, 2010 Administrator Share Posted September 9, 2010 Moc świetlówki jest uzalezniona od jej długości. Więc nie zmienisz na mocniejszą niestety. To nie działa tak jak z żarówkami. Dwie opcje: 1: wykleić pokrywę folią odblaskową 2: dołożyc kolejną świetlówkę niestety. Edit: tutaj masz przykład mocy i długości świetlówek: http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... wkach.html Obydwie rzeczy są od siebie zależne. Edit2: masz 15W świetlówkę. Takie są oryginalnie montowane w pokrywach do 54/63l. Jest to świetlówka typu T8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted September 9, 2010 Author Share Posted September 9, 2010 Faktycznie,15. Sprawdziłam. Czy folia dużo da,czy niezbędne będzie jednak dołożenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 9, 2010 Administrator Share Posted September 9, 2010 Coś da, ale bez rewelacji. Jednak jest to najtańszy sposób na lepsze wykorzystanie światła jakie już mamy w akwarium. Kupisz ją w markecie budowlanym, taka srebrna w rolce. Hmm...nie pamietam do czego ona jest. Chyba do uszczelniania izolacji na rurach. Zaraz Ci poszukam na aledrogo linka jak ona wygląda. To coś takiego: http://aukcja.interia.pl/odblysnik-foli ... 19652.html Dostaniesz to w kazdym markecie budowlanym. Zabij mnie ale nie przypomne sobie jak ona się faktycznie nazywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted September 9, 2010 Author Share Posted September 9, 2010 Już znalazłam na Allegro-folia lustrzana,samoprzylepna. To? Gdybym miała kogoś kompetentnego,to bym się nie wahała nad dołożeniem czegoś,ale sama wolę nie grzebać,bo jeszcze "zgrzebię" Mam w tym akwa 3 roślinki:elośka,małego heńka i nurzańca i chodzi mi o dobre światło do nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 9, 2010 Administrator Share Posted September 9, 2010 Elosiek i heniek, no właśnie . I tu sie pojawia problem. Poczytaj ten temat: viewtopic.php?f=40&t=9565 I zobacz sama co i jak. Są tez gotowe oprawki tylko przykręcić itp. Jest kilka rozwiązań na dołożenie światła. Ale pokrywę i tak warto okleić folia. Koszt niewielki a daje stosunkowo dużo jak za te pieniądze. Edit: Najprościej robisz tak: http://aukcja.interia.pl/aquael-zasilac ... 40237.html + świetlówka T8 15W I jakies 20 minut pracy. Tylko ja przykręcasz, podłączenie już Cie nie interesuje. Wszystko jest podpiete. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renata27 Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 Pokrywa olejona folią-zauważyłam,że jest troszkę jaśniej Za zestawami nadal się rozglądam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nonda Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Ja właśnie też mam pokryw od 60L, w której jest bardzo mało miejsca na dodatkową świetlówkę. Ile by kosztował statecznik 2xT5, uchwyty do mocowania, i dwie dobre lampy ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts