Jump to content

Zielonkawa woda;)

Recommended Posts

Długo nie pisałem:P ja jakis czas mam taka zielonkawa wode, wymieniam co miesiac około 40-50l na poczatku tak do konca pazdziernika zdychały mi skalary i gurami teraz mam ustabilizowana sytuacja rybki czuja sie dobrze (skalarki sie ganiaja :D ) i jest spoko 8-) moze to kwestia duzego akwarium... nie wiem filtr zasuwa na maksa temp.24,5C-25,5C wiec stała i tak na marginesie: pozdrawiam wszystkich i szczesliwego nowego roku ludziska! :lol:

Długo nie pisałem:P ja jakis czas mam taka zielonkawa wode, wymieniam co miesiac około 40-50l na poczatku tak do konca pazdziernika zdychały mi skalary i gurami teraz mam ustabilizowana sytuacja rybki czuja sie dobrze (skalarki sie ganiaja :D ) i jest spoko 8-) moze to kwestia duzego akwarium... nie wiem filtr zasuwa na maksa temp.24,5C-25,5C wiec stała i tak na marginesie: pozdrawiam wszystkich i szczesliwego nowego roku ludziska! :lol:

ralph, to ciekawe - masz zielenice w akwa, ale wydajesz się być zadowolony z tego faktu (stwierdzam po tym jak napisałeś posta) :D

jeśli masz wydajny filtr i akwa nie jest blisko okna to nie powinieneś mieć zielenic, ale wszystko stoi pewnie za tymi rzadkimi podmianami

Wiesz danielek tak czesta wymiana to duzy stres dla ryb a akwarium jest daleko od okna a poza tym ja podmieniałem w swoim 45l przez 8 lat co 4-5 tyg i było spoko a to akwarium jest duze i wydaje sie bezsensu tak czesta wymiana zreszta czasu nie ma ludzie ja jestem w trzeciej gimnazjum :| i olimpiade z matmy za 2 tygodnie bedzie z tym ciezko :(

Wiesz danielek tak czesta wymiana to duzy stres dla ryb a akwarium jest daleko od okna a poza tym ja podmieniałem w swoim 45l przez 8 lat co 4-5 tyg i było spoko a to akwarium jest duze i wydaje sie bezsensu tak czesta wymiana zreszta czasu nie ma ludzie ja jestem w trzeciej gimnazjum :| i olimpiade z matmy za 2 tygodnie bedzie z tym ciezko :(

Tak częsta podmiana jest wskazana, stresem w twoim akwarium może być poziom amoniaku przez brak podmian. Filtr moczu ryb ci nie przefiltruje. Przy takich podmianach jak ty stosujesz, często pojawiają cię choroby, z powodu złych warunków wodnych. Oj naprawdę masz sporo na głowie,te 10 minut w sobotę pewnie cię nie zbawi. Ja znajduje czas, a pracuje, zaocznie studiuję i mam jeszcze 2 dzieci na głowie, do tego buduje dom i mam 4 akwaria dużo większe niż ty i se radze. przeczytaj sobie to może coś zrozumiesz http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=14574 Jeżeli zdychanie ryb i zielona woda to ustabilizowane warunki to po co zakładać post ?

Kiedyś miałam taki sam problem.Na drugi dzień po podmianie woda była zielona i tak przez kilka dni,podmieniałam a rano to samo.Co się okazało :wyłączyłam jedną świetlówkę i problem znikł,woda sama zrobiła się kryształowa.Więc może i u Ciebie jest za dużo światła?

taa, nie wymądzraj sie danielek to nie jest 10 minut tylko tak jakos 3 godziny no! Żeby woda do wymiany miała dobrą temp. zeby stara wypompowac to nie jest chwilka a jakie zdychanie?? Miałem to we wrzesniu i pazdzierniku naucz sie czytac! I tylko dlatego ze na poczatku wrzesnia założyłem akwarium teraz jest normalnie. Chodziło mi o to że miałęm pewnie nieustabilizowaną sytuację w akwarium na początku, ryby sie niezaaklimatyzowały, przeciez pisałęm ze TERAZ jest w porzo, nie ma chorób itd. A stres?? Czy ty sie wogle na akwarystyce znasz? Jakby jak by ci ktos co tydzien machał jakimis dziwnymi przedmiotami przed nosem wlewał i wylewał ci wode to tez bys sie stresował :twisted:, myslisz ze ryby nie maja prawa sie bac?? No i widzisz, za czesta podmianka moze zaszkodzic psychice ryb, a to tez wazne ;) Ufff odkręciłęm starter z jednej świetlówki zobaczymy co bedzie dzieki Gabi ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...