brzeszczot Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 pierwsze moje opisywane na tym forum ale postaram się napisać co i jak. Akwarium wymiary 80 x 35 x 45 Technika: - filtracja 1000L/H HW-302A - oświetlenie 3 x 18W - grzałka Aqua Nova HA100 : 100Watt - bimbrownia w planach Podłoże - JBL Podłoże AQUABASIS Plus 5L (średnio 2-2.5 cm grubości) - żwir bazaltowy o granulacji 1-3 mm (4 - 7 cm grubości) Flora - co do flory ciężko mi profesjonalnie opisać więc posłużę się zdjęciem oraz internetem. Rotala rotundifolia Limnophila sessiliflora Ceratoptersis siliquosa (Paprotnica) Hygrophila angustifolia Mech jawajski Hygrophila siamensis Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna) Ludwigia repens Lysimachia nummularia Lilaeopsis novae zelandiae (generalnie zastawik roślin) do tego sporo Kryptokoryn (zwartek) oraz nurzaniec przewiduję Anubiasa oraz dorzucę gałęzatek Fauna przewidywalna : - Bojownik 1+3 - para Pielęgniczek Ramireza - 8-12 Bystrzyów Amandae - 8 -12 Pseudomugili Furcatus - 6-10 Kirysów (pół na pół pigmeje z pandowatymi - 1 zbrojnik - po rozrośnięciu roślij krewetki X RC Jakość zdjęcia nie zachwyca, zmienię tylko gdy będę miał dostęp do jakiejś cyfrówki lub lustrzanki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarli Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 Bardzo ladne tylko za malo roslin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Ładne akwa - roślin sporo, tylko trzeba poczekać aż się rozrosną. Osobiście troszkę nie podoba mi się, że widać tą uciętą krawędź korzenia. Ale to na prawdę szczegół. Światła masz już na tyle, aby bimbrownia miała sens. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Akwa bardzo ładne nic tylko czekać na rozrost roślin. Co do obsady to odpuściłbym sobie bojowniki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Całkiem ładnie, ale jeśli nie chcesz tego stracić to bimbrowni nie powinieneś mieć w planach, tylko w użyciu od startu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzeszczot Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 zrezygnować z bojownika z powodu zbyt dużej ilości gatunków czy z powodu jego agresywnego charakteru? Bo generalnie harem mojego bojka jest u mnie no.1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Akwarium bardzo dobrze się zapowiada Ja w porównaniu do innych mam takie szczęście że widzę je w realu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzeszczot Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 hehe w realu pomagałeś szafkę i samo akwarium wnosić Parametry wody jeszcze nie są znane ale postaram się za trochę ponad tydzień wpuszczę pierwsze ryby i kupię testery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
no mercy Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Czemu deszczownia jest pod wodą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzeszczot Posted September 9, 2010 Author Share Posted September 9, 2010 deszczownia jest pod wodą bo inaczej konstrukcja przewodów mi nie pozwala, skierowałem ją 45'-50' w górę żeby bardziej ruszała taflą wody. Jak już wcześniej pisałem, jest to moje pierwsze tak duże i pierwsze opisywane akwarium na tym forum i ciesze się z uwag dotyczących sprzętu, roślin obsady itp ponieważ pomoże mi to w przygotowaniu zbiornika przed wpuszczeniem ryb. Co polecisz mi zrobi No Mercy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Bojownik jest rybką agresywną. Nie wiem czy dogada się z Ramirezami szczególnie w czasie tarła jednego z gatunków, poza tym będą go irytować drobne szybko pływające rybki . Oczywiście możesz trafić na bojka pantoflarza i będzie żył w zgodzie ze wszystkimi mieszkańcami ale to rzadkość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
no mercy Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Hmm może bym ci polecił 2 zbrojniki parkę, żeby były młode a tak poza tym to ja bym zrobił coś z tym korzeniem po prawo, bo mi by taki przeszkadzał, ale zrobisz jak chcesz to Twoje akwarium Zapowiada się świetnie jak się rozrośnie. Czekam na kolejne zdjęcia za jakiś czas;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzeszczot Posted September 9, 2010 Author Share Posted September 9, 2010 poczekam aż rośliny zakorzenią się i zanim włożę ryby to spróbuję ustawić inaczej korzeń który stoi po prawej stronie teraz. Włożyłem tak ponieważ ogólnie jest niesymetryczny z innych stron / pod innymi kątami. Co do bojownika to jest to mój drugi i agresywniejszy od poprzednika, bo pierwszy był tak uległy, że krewetki i inne ryby mogły by mu "chodzić po głowie" i tak jak pisałem wcześniej...priorytetem jest w tym akwarium harem bojka ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzeszczot Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 a więc akwarium ustabilizowane, i obsada jest następująca: bojownik 1+4 samiczki pielegniczki viejita (świetnie dogadują się z haremem bojków ;] ) 10 zwinników czerwonoustnych 6 kirysów sterby i jeden zbrojnik niebieski i mam jedno do was pytanie...chcę dodać neonów czerwonych/czarny lub innesa, ilę mogę dać takich ryb do tego akwarium, czy w ogóle mogę dorzucić te rybki?? Jeśli tak to czy będę mógł wymieszać gatunki neonów czy okrzystniej będzie dla rybek pozostać przy jednym gatunku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts