piotrekpm Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Witam wszystkich serdecznie, Na początku chciałbym strasznie pochwalić strone http://www.superakwarium.pl wszystko sie z niej dowiedziałem i mnie wciągło by zamówić sobie akwarium 60L na allegro z wyposażeniem. Otóż akwarium przyjdzie mi w poniedziałek. Jak już czytałem nie ktore tematy dowiedzialem sie bardzo duzo, otoz napewno nie chce miec sztucznych roślin ani zamków zadnych tylko prawdziwe rośliny, korzeń, grota zrobiona z kamieni i kokos, który juz mam wygotowany i ladnie przyrządzony . Moje pytanie brzmi jaka wode nalać do akwarium i na ile cm?? Zimną czy cieplą kranówke? Drugie pytanie Jak zalewać oraz jak wymienać wodę ? czym ją wydobywac?? normalnie garczkiem nabierać i wylewać ?? Jak przystosowac świeża wode z kranu do wlania jej do akwa? Proszę o odpowiedzi i jeszcze jakies rady co zrobić gdy przyjdzie mi akwarium POZDRAWIAM! Piotrek z Rzeszowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Do akwarium wlewasz wodę odstaną minimum 24 h . Najlepiej zalewać do kilku cm. powyżej górnej krawędzi akwarium. Wodę wlewaj na korzeń kamień lub talerzy w ten sposób nie zniszczysz wcześniej ułożonego podłożą. Ps. Jest mnóstwo artykułów na temat zakładania akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 A jak wodę będziesz podmieniał, to kup odmulacz. on wypompowuje wodę razem z syfem, a ty nalewasz świeżej. podmieniasz 20% wody co tydzień, filtr czyścisz w wodzie wypompowanej z akwa, zanim zarybisz akwa ono musi dojrzeć min 14 dni. Potem zapytaj o obsade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Do akwarium wlewasz wodę odstaną minimum 24 hNowa woda, czyli taką którą zaleje akwarium nie musi być odstana, bo i tak musi dojrzewać 2 tygodnie przed wpuszczeniem ryb. Natomiast woda do podmian powinna być odstana. Polecam dogłębną lekturę tego tematu: viewtopic.php?f=43&t=6354 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adeptmarine Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 chcesz zobaczyć jak się zakłada i zalewa akwa z prawdziwego zdarzenia? zapraszam do obejrzenia 4 częściowego filmiku Olivera Scotta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 4, 2010 Administrator Share Posted September 4, 2010 Polecam dogłębną lekturę tego tematu: viewtopic.php?f=43&t=6354 Plus to: viewtopic.php?f=98&t=14638 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts