Kozakpl Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Ostatnio zauważyłem, że u altertaterii reineka liście w górnych partiach zaczęły się dziwnie skręcać i tak jakby tracić czewony kolor - co do koloru takie mam wrażenie - dolne liście natomiast są bez zastrzeżeń. Jakieś trzy tygodnie temu zagnieździły mi się wprawdze glony - krasnorosty (atakowały własnie górne partie tej roślinki), ale po zmniejszeniu oświetlenia do ok 6 godzin, częstszych podmianach wody i dołożeniu dyfuzora CO2 glony te są już w znacznym odwrocie - choć zostało ich jeszcze trochę. Może ktoś wie, jaki jest powód takiego skręcania liści? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 A podaj jakie nawozy są przez ciebie stosowane i jakie masz stężenie NO3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryq10 Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Jeśli masz dobry poziom CO2 (ok. 30ppm) to powodem skręcenia i bladości roślin może być niedobór wapnia/mikroelementów, rzadziej zdarza się przedawkowanie potasu lub magnezu. Podaj jakie masz parametry wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 25, 2010 Author Share Posted September 25, 2010 Własnie - NO3 mam w tej chwili w granicach 50mg/l - troszkę sporo. Czym nawożę? Na chwilę obecną od jakiegoś miesiąca niczym, bo staram się zwalczyć glony, choć w pewnym momencie było już fajnie, teraz znowu jakby wracały. Alternaterę w końcu dośc znacznie przyciąłem - nie wiem, czy odbije, ale mało, że mocno poskręcana, to jeszcze była cała w czarnym futerku. Zastanawiam się, bo inne roślinki też zaczynają czernieć na brzegach i skręcać się. Na przekór glonom wlałem dzisiaj dawkę nawozu Zooleku. Myślicie, że takie skręcanie może być powodem zwiększonego NO3? Tak to wygląda na chwilę obecną - niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 Halo, może jednak ktoś się zainteresuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 A gdzie ta alternanthera? Bo widać jedynie trupy. Rośliny są zagłodzone - odstawianie nawozów to nie jest najlepszy pomysł na walkę z glonami. Zdecydowanie niedobory mikro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 o widzisz i już coś dzisiaj robię podmianę jakieś 25% wody, do tego dorzucę dawkę akwaflora zooleku - może coś się ruszy. Z glonami próbowałem walczyć po dobroci, ale niestety nie bardzo mi wyszło - widziałem jakieś tabletki z Sery - spróbuję zaaplikować. A alternanterę widać na jednym ze zdjęć - z tyłu sterczą przycięte łodygi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Aquaflora to komplementarny szit. Podniesie ci azot, a mikro zostanie momentalnie zeżarte, bo jest go tam tyle, co kot napłakał. Kup coś lepszego albo pomajstruj z solami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 coś lepszego - czyli co masz na myśli np? tak, żebym wiedział, czego konkretnie szukać. Azot i tak muszę pozbijać, dlatego wymieniam trochę więcej wody. A co do soli to o czym myślisz konkretnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Coś lepszego czyli mikro od Planta Gainer czy Aquabotanique, czy też od jakiegoś Niemca, ew. symfonia złota z alledrogo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 ok, będę grzebał po sklepach. A z solami co masz na myśli? wprawdzie czytałem tutaj na forum jakiś artykuł o suchych solach z jakiegoś angielskiego czasopisma, ale powiem szczerze dla mnie to czarna magia. Z chemii miałem dete Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Symfonia złota - google nie boli. Chyba że z googlowania też miałeś "dete" PS. Na twoim miejscu skorygowałbym sygnaturkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 w sensie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 W sensie, że: http://www.superakwarium.pl/zoltaczek-i ... id692.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojnik_niebieski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 masz na myśli słoną wodę dla żółtaczków? PS Skorygowan o... Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Mam na myśli język polski, ze szczególnym uwzględnieniem rodzaju męskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 ok chociaż powiem szczerze, że kupowałem ŻÓŁTACZKI (rodz męski) w dwóch sklepach i w obu była to żółtaczka neutralnym jest opisanie liczby mnogiej :D:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Aha, czyli jest jeden kozak, ale to, czy są dwie kozaczki lub dwa kozaczki jest bez znaczenia? Z czego jeszcze miałeś "dete"? ROTFL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 ten tekst był odnośnie żółtaczków - w tym przypadku zastosowany do konkretnej nazwy - więc żółtaczki (męski i żeński). Koniec złośliwości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Eee tam, jakie złośliwości. Drobna wymiana uprzejmości przy poniedziałkowym kacu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 No to witaj w klubie a wracając do tematu - przeczytałem sobie w międzyczasie o Planta Gainer Classic - na stronie jest napisane, żeby stosować go jednoczesnie z PG Macro i PG Ferro+. Rzeczywiście tak należy robić, czy to tylko fajna sugestia do zakupu w większości dublujących się nawozów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted October 4, 2010 Author Share Posted October 4, 2010 ok Inne pytanie - zakupiłem PG Classic i PG Macro. Na Macro opis jest prosty - 1 dawka na 40 litrów dziennie. Natomiast na Classic jest tylko zalecenie aby dwać jedną dozę na 5 litrów podmienianej wody. Czy ktoś z was używa tego i czy to tez normalnie w cyklu dziennym można dodawać, czy rzeczywiście tylko przy podmianie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts