Jump to content

Obsada do 40litrów

Recommended Posts

Witam, chciałbym dowiedzieć się jakie rybki proponujecie mi do zbiornika 40 litrowego, tyle że w akwarium tym znajduje się już 5 neonków, 1 skalar i 1 molinezja.

I jeśli to ma jakieś znaczenie chciałbym by w tym akwarium było żywe tło czyli jakiś mech czy coś. (prośił bym o poradę względm tego) więc nie wiem czy to będzie przeszkadzało w doborze rybek.

Tak btw to witam wszystkich forumowiczów :]

Po pierwsze oddaj wszystkie ryby obecne. Jak zwykle nie podany gatunek neonka ale za mała liczba i trochę za małe akwarium według mnie nawet dla Innesa (bo pewnie bez obrazy ale amator bo takie ryby hoduję w tak małym akwarium to pewnie jeszcze nie zna zielonego :roll: ) dla skalara to minimum gdzieś 200 albo i więcej dla molinezji tez gdzieś tak około.

Po za tym nie piszesz co i jak masz w akwarium jakie parametry nie piszesz jakie Ci się podobają tylko napisałeś i z głowy a my mamy Ci coś wymyśleć :roll:

Nie będzie tak fajnie:

viewforum.php?f=98

viewtopic.php?f=39&t=19607

Napisz jakie Ci sie podobają to my coś spróbujemy to poukładać.

Mógłbyś też podać wymiary bo coś mi sie zdaję że to akwarium nie ma 40 litrów.

EDIT:

Post wyżej molinezje minimum 100 (choć uważam ze powinno być więcej) litrów :roll:

Kirysek Pigmej miałem na myśli w poście do którego podałeś też jest wymieniony. No gupik też może dręczyć bojownika (mój kolega tak miał że 3 gupiki naparzały na bojownika), zawsze jest ryzyko że rybki nie zaakceptują innych i będą ją atakować. Ale jedno z moich motto brzmi: "Kto nie ryzykuje to nic nie zyska"

A więc tak jestem zupełnie nowy - to prawda. Więc wybaczcie błędy

A rybki dostałem jakiś tydzień temu. W akwarium poza potrzebnymi rzeczami (filtr, napowietrzacz, grzałka) jest jeszcze jedna żywa roślinka (taka kula) i 2 sztuczne.

Co do wymiarów akwarium to długość wynosi 50 cm z przodu (szyba półokrągła) wysokość to 30 cm, a szerokość/głębokość to 25 cm. Jest 40 litrów a nawet może trochę więcej bo ta szybka półokrągła ma 51 cm.

Rybki jakie mi się podobają to:

Gupik Endlera - Poecilia Wingei

Gupik(Pawie oczko) - Poecilia reticulata

Bojownik - Betta splendens

Muszlowiec Wielopręgi - Neolamprologus multifasciatus

Muszlowiec Krótki - Neolamprologus brevis

Neon Zielony - paracheirodon simulans

Proporczykowiec z Kap Lopez - Aphyosemion australe

Kirysek Pigmej - Corydoras pygmaeus

Szczupieńczyk karłowaty – Aplocheilus annulatus

microrasbora galaxy

do tego jeszcze jakieś krewetki (jeśli by nie przeszkadzało to rybom)

Więc może z tym coś da się pokombinować?

I jak z tym tłem z mchu bo bardzo mi się to podoba ale nie chcę kosztem takiego tła tracić rybek.

Po podaniu wszystkich danych wyszło coś takiego:

Dla akwarium panoramicznego o wymiarach: 50×25(27)×30(h) cm i grubości szkła 4mm, przy prześwicie nad lustrem wody 2.0cm, obliczone zostały:

objętość brutto (wg wymiarów zewnętrznych): 39.5L

objętość netto (razem z podłożem): 34.7L

masa własna akwarium (samo szkło): 5.7kg

masa akwarium z wodą: 40.4kg

A mówiłeś potem ze to chyba jednak 51 cm. :?:;)

No to ja proponuję:

- galaxy - 10 szt.

- krewetka red cherry - 6 szt.

- ślimak helena - 4 szt.

Dla tych ryb warto stworzyć akwarium gatunkowe. Wtedy będą czuły się bardzo śmiało i szybko będziesz mógł się wtedy doczekać ikry ;)

Można dać z by 6 otosków. One będą zjadały glony z szyby oraz jakiś korzeni itp. a krewetki z pomiędzy mchu i roślin np. ;)

Ślimaki helenki są po to żeby zjadać jakieś niepożądane ślimaki które mogą zaszkodzić roślinom. Jak ich nie chcesz to nie ja tylko zaproponowałem ;)

Możesz zrobić z mchu np. ;)

bierzesz 2 kawałki sztywnej plastikowej siatki o nie za dużych i nie za małych oczkach. Wielkość jak tył akwarium co nie. 5 przyssawek najlepiej. Żyłka jeszcze. I mech ale to dużo mchu ;) Siatki związujesz np. żyłką po bokach i dociskasz ale nie za bardzo żeby mech nie wyleciał ;)

To tak dajesz równomiernie kawałki mchu po całej siatce następnie dajesz drugą na to. Robisz wtedy taką kanapkę co nie ;) Dajesz przyssawki bo każdym boku i minimum jedną na środku. No i teraz to przyklejasz do tylnej szyby. Z mchu to ja najbardziej Ci polecę do czegoś takiego Weeping Moss lub Phoenix Moss. Oba rosną dość szybko do góry wiec nie będziesz zbyt dużo czekać i są bardzo ładne ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...