seba0701 Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Witam. Niedawno zarejestrowałem się na forum i chcę pokazać mój baniak. Akwarium 60x30x40 dł-szer-wys 72l Sprzęt Filtr mechaniczny Hanza JB-022F 8W 600l/h z funkcją napowietrzania Grzałka Atman 100W z termostatem Termometr Oświetlenie Standardowe T5 15W :arrow:Flora Nadwódka wielonasienna Kabomba Gałęzatka reszty nie znam Obsada 1+1 Pielęgniczka Ramireza 20x Bystrzyk Czarny (Neon Czarny) 1+3 Molinezja Ostrousta 2xCierniooczek 2x Zbrojnik Niebieski Obsada planowana 1+1 Pielęgniczka Ramireza 20x Bystrzyk Czarny (Neon Czarny) 2xCierniooczek 5xOtosek Foto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Zmień tło na jednolite (np. na czarne). Zamiast tej skały wstaw jakiś korzeń. Oświetlenie masz za słabe. Dla molinezji akwarium za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Jest jakie jest. Daj może jednolite tło jak to poprzednik napisał. Wymień skałę i powinno być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Większość roślin urośnie na takim oświetleniu. W sumie wszystkie oprócz czerwonych trawki itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Akwarium może być, ale popracuj nad nim, obsada bez molinezji będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Ładnie. Ta skała nawet ciekawa, ale nie tak na środku ustawiona. Może wyłącz te bąbelkowanie... bo rybki tylko straszy a do niczego potrzebne nie jest ..Wystarczy że filtr będzie delikatnie taflą wody poruszał, to tlenu nie zabraknie. A swoją drogą po odległości na jaką pędzą te bąbelki powietrza wydaje mi się jakby filtr robił Ci w akwa pralkę...mam nadzieję że się mylę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 trawki itp.Trawka urośnie, problemem jest tylko to że jej hodowla nie jest legalna A na poważnie: Sztuczną skałkę zastąp czymś naturalnym, najlepiej ładnym korzeniem i będzie całkiem całkiem całkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Powiem na początku co mi się podoba,a mianowicie bardzo ładne roślinki,dosyć bujne i gęsto posadzone.Tło też niczego sobie.Co do sprzętu ,to też może być,w zupełności wystarczy. Uwagi mam jeśli chodzi o oświetlenie,jest za słabe,jeśli chcesz utrzymać wszystkie roślinki ,to niestety musisz zwiększyć oświetlenie.Nie podoba mi się w śród roślinności i tu nie rozpoznaję ,czy to jest żabienica czy amazonka, ta jedna sadzonka,całkowicie psuje.Co do tej skałki,to weź ją wyciąg,a w jej miejsce daj równie efektowny korzeń.Masz jeszcze za mało żwirku, dosyp aby było tak około 5 cm.Zmniejsz natlenianie,może tak mocno pracować ale w nocy,w dzień należy zmniejszyć.Dlaczego ,to już sobie poszukaj na forum.Schowaj termometr,najlepiej przyklej go na boczne szyby. Ogólnie dosyć ładne masz akwarium,czekamy na twoje postępy. Życzę powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 A ja mam uwagi co do obsady. 1+1 Pielęgniczka Ramireza 20x Bystrzyk Czarny (Neon Czarny) - wydaje mi się że 15 to max 1+3 Molinezja Ostrousta - Trochę za dużo na ten zbiornik, szybko się rozmnoży.. 2xCierniooczek - nie powinno się go ponoć trzymać z innymi rybami dennymi. 2x Zbrojnik Niebieski - potrzebuje długości dna min 80cm, zastąp je stadkiem otosków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Skałkę przestawię bardziej na bok, jak już ktoś napisał, jednak jej nie zmienię na korzeń, ponieważ korzeń miałem na początku i bardzo farbował wodę. Molinezje oddam, bo obgryzają płetwy ramirezkom. Pralki nie ma w akwarium, jak filtr był ustawiony w drugą stronę to była taka lekka. Tło zmienię jak rośliny podrosną (bo jak to zrobię teraz to będzie trochę pusto w górnej części akwarium.) Oświetlenia na razie nie będę zmieniać te co mam powinny się utrzymać. A i zapomniałem napisać , że roślinki nawożę nawozem z giełdy.(nawóz własnej roboty) EDIT: 1.09.2010 Wczoraj zmieniłem wygląd akwarium: skałka jest bardziej na boku, nadwódkę zamieniłem miejscami z tym anubiasem (tym co był po lewej stronie). Dzisiaj zakupiłem 5 otosków, a jutro molinezki idą do znajomego akwarysty. I teraz mam jedno pytanie: czy mógłbym dodać jakieś rybki zamiast molinezji (oprócz zmienniaków)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 4, 2010 Author Share Posted September 4, 2010 Znowu zmieniłem wygląd akwa: Kabomba jest obok nadwódki, anubias z przodu, ta żabienica obok filtra i grzałki i skałka po prawej stronie. Tło zmieniłem na czarną płytę PCV. Molinezje jeszcze są , ale dopiero w przyszłym tygodniu ich nie będzie. Ponawiam swoje pytanie Co mogę dodać do obsady zamiast molinezji? Foto: EDIT: Mam pytanie czy przy moim oświetleniu utrzyma się microsorium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 11, 2010 Author Share Posted September 11, 2010 Do akwarium doszedł korzonek, molinezjii już dawno nie ma, do obsady doszły 4 Pseudomugile furcatusy, a kabomba bardzo się rozrosła. Jutro dodam zdjęcia jak na giełdzie kupię (chyba) jakieś roślinki. Z gałęzatki chciałbym zrobić taki dywanik. Czy to dobry pomysł? czeka na szybkie odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted September 11, 2010 Share Posted September 11, 2010 Teraz jest jeszcze ładniej, chociaż..tło jaśniejsze bardziej mi się podobało. Z gałęzatki dywanik możesz zrobić spokojnie. Możesz też obwiązać nią tą skałę przy pomocy żyłki- będzie zielona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 11, 2010 Author Share Posted September 11, 2010 Tło będzie to co jest, bo nawet zauważyłem że pielęgniczki bardziej pokazują swoje barwy na nim. Na górze nie jest tak pusto jak na poprzednim zdjęciu, bo jak pisałem kabomba bardzo urosła. Jutro jak zrobię coś z tą gałęzatką może faktycznie dam ją na piaskowiec i kupię (chyba) microsorium na giełdzie, to wstawię fotki. Próbowałem zrobić zdjęcia moim nowym mieszkańcą, ale są za szybcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 15, 2010 Author Share Posted September 15, 2010 Aktualka: Obsada 1+1 Pielęgniczka Ramireza 20x Bystrzyk Czarny 2+2 Pseudomugil Furcatus (Modrook Słoneczny) 2x Cierniooczek Myersa 2+0 Zbrojnik Niebieski 5x Otosek Flora Nadwódka Wielonasienna Kabomba Anubias Gałęzatka Microsorium Żabienica Sprzęt Filtr mechaniczny Hanza JB-022F 8W 600l/h z funkcją napowietrzania Grzałka Atman 100W z termostatem Termometr Foto I jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 i jak? i fajnie lecz ta skałka psuje mi tu wygląd wyjmij ją i daj jeszcze jeden korzonek , ośliny fajne to tło lepsze niż poprzednie jeżeli chodzi o obsadę to oddaj zbrojniki coś mi tu jeszcze ten ciernioczek nie pasi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 16, 2010 Author Share Posted September 16, 2010 Jak już mówiłem skala zostaje. Cierniooczki jak radził rafi dokupię 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 Zainstalowałem sobie timer do światła i filtra. 9:00-22:00. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 Zainstalowałem sobie timer do światła i filtra. 9:00-22:00.Filtra? Nie wyłącza się filtra nigdy! Oddaj koniecznie zbrojniki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 Filtr zawsze wyłączam na noc od początku założenia akwarium i nic się z rybami nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 To chyba nie wiesz po co jest w akwarium filtr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 Rybą się nic niedzieje i to jest ważne. Wszyscy znajomi akwaryści też to robią. Poza tym nie mam jakiś wymagających ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 Wszyscy znajomi akwaryści też to robią. Poza tym nie mam jakiś wymagających ryb. Ilu ich masz poza tym którego widujesz w lustrze? Poza tym są ludzie, którzy co tydzień myją akwarium i zmieniaja cała wodę. Ryby też im żyją. To znaczy, że dobrze robią? Poza tym był taki jeden Austriak, który całe życie trzymał dzieci w piwnicy i też żyły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba0701 Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 Akwarystów znam 3. Czytałem teraz o 24 godzinnym pracowaniu filtra i przekonałem się. Postaram się aby filtr chodził 24h . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 To teraz pora abyś wyprostował tych swoich trzech znajomych Fajnie, że się nie upierałeś. Ja szanuję ludzi chodzących własnymi ścieżkami, ale czasem jest tak, że większość robi tak a ni inaczej nie przez owczy pęd ale dlatego, że tak jest najlepiej i jest to poparte doświadczeniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts