rafa9 Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Witam.W ostatnie dni wakacji by się nie nudzić postanowiłem zająć się oświetleniem mojego akwa 15l.Do tej pory jest oświetlane w dzień przez słońce,gdyż jest nie daleko oka,a wieczorem świecę lampkę biurkową.Czy do takiego akwarium mogę zrobić oświetlenie ze zwykłych diod?ile ich użyć? Jeśli nie opłaci się bawić,to ile w będzie potrzebne:5 lub 8w wystarczy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Oświetlenie z diod możesz zrobić tylko nie wiem czy one czasami źle na roślinki działają. Pomyśl nad tymi diodami w 'pasku'. Jak byś chciał zrobić na normalne diody to nie jestem pewien ale tak z 10 uważam, że było by dobrze oświetlone. Czym będziesz to zasilał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 29, 2010 Author Share Posted August 29, 2010 Jeszcze nie wiem. Kolega kiedyś zwykłe diody połączył drutem i podpiął do baterii.Okazało się to jednak mało praktyczne. Czy lampka biurkowa wystarczy?? czy lepiej zamiast niej kupić jakąś świetlówkę np. 8w? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Diody LED to nie jest najlepsze rozwiązanie. Najlepiej kup świetlówkę. Akwarium powinno być oświetlane max 12h. Ta lampka ile ma Watt? Jakie masz tam rośliny (wymagające, mało wymagające) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 Na razie tylko gałęzatka-czekam aż rośliny w ogólnym się rozrosną.Lampka ma 20w. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts