Marcin!991 Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 J.w. W dziewczyny akwa 60L samiec zrobił gniazdo, ciągle jest kolo niego, a samica siedzi w połówce kokosa i nie wychodzi nawet po jedzenie, bo samiec ją gonił. Gniazdo zostało zrobione wczoraj wieczorem. Mogą być w nim jajka? Usunąć samice z akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Przyjrzyj się dokładnie czy w tej pianie w środku w tych bąbelkach są malutkie jajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 28, 2010 Author Share Posted August 28, 2010 Nie zauważyłem nic takiego, bo sprawdzałem. Albo jestem ślepy poprostu. Niewiemy co robić poprostu. Tarło ogółem było w 25 litrowym akwa. Niewiemy czy odłowić oboje do tego ich normalnego 60L czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Daj foto samicy, wszystko się wyjaśni. Jeśli jest grubaśna to jeszcze nie odbyła tarła Jajeczka w większości przypadków widać bardzo dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Przyjrzyj się od dołu i zobacz czy jest ikra. Tak to powinno wyglądać - takie białe kuleczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 Niestety. Jajeczek nie było a teraz samica zginęła. Nie ma jej nigdzie w akwarium. Wyskoczyć nie mogła bo jest pokrywa. Co się mogło stać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Ukryła się Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Tarło u bojowników (dokładniej kilka dni poprzedzających tarło) jest dość agresywne. Zmęczona samica ma prawo się chować do czasu aż nie odpocznie . Cierpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 Mieliście racje. Schowała się Akurat odmulałem dno w akwarium i się znalazła była schowana za grzałką Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Moje doświadczenia wyglądają tak: Samiec wpuszczony do akwarium z 27-29 st. Po 2 dniach wpuszczona samica. Samiec "pociukał" samice a ta schowła się za grzałką. Następnego dnia rano samica była pękata jak balonik. Tuż przed południem doszło do tarła. Nie wiem więc dlaczego ciągle nie masz u siebie jajeczek. Nie powinieneś nic w tym akwarium ruszać. Niech nawet coś pognije. Luudzie... jesteście zbyt sterylni, akwarium to ekosystem a w ekosystemie jest cała masa mułu brudu syfu gnijących roślin i bakterii. Wsio z umiarem i dobrze zagospodarowane roślinami i nic nie widać a akwarium zdrowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 W akwarium nie ma szans by zaszedł pełny, kompletny cykl azotowy (tak jak jest to w naturze) i dlatego trzeba czasem wodę podmienić. Ale fakt, wodę podmieniamy przed tarłem a potem niech i 3 tygodnie stoi jak jest, lepiej nie ruszać ;] .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Odmulić dno musiałem, z tego względu, że odmulałem akwa 60L , a tarło odbywało się w 25 litrach, ale samiec gonił po tym "przytulaniu" samice jak opętany więc ją wyjąłem. Jaj w gnieździe nie było więc i jego przełożyłem do dużego akwa. Teraz samica też się chowa na Pszczółkę Maję ("gdzieś jest, lecz nie wiadomo gdzie") ale jak ją już widać to ma pionowe pasy na ciele. Tzn, że jest gotowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Ol. Dzięki. Ale teraz już wątpie żeby zaszło tarło. Co ile bojki się mogą trzeć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Jeśli samiec ją gania, gryzie i morduje... a samica ma pionowe pasy, znaczy że są to przygotowania do tarła. Od rozpoczęcia gonitwy mogą trzeć się za kilka godzin, a i mogą za kilka dni. U mnie tarło odbywa się regularnie w zbiorniku ogólnym. Nie rozdzielam ryb wcześniej i taka gonitwa czasem trwa prawie tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Nie o to mi chodziło. Pytałem, ile czasu od jednego tarła, musi upłynąć do drugiego tarła? Co ile bojki mogą mieć młode? Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 W akwarium nie ma szans by zaszedł pełny, kompletny cykl azotowy (tak jak jest to w naturze) i dlatego trzeba czasem wodę podmienić. Ale fakt, wodę podmieniamy przed tarłem a potem niech i 3 tygodnie stoi jak jest, lepiej nie ruszać ;] .... Owszem, ale większość przesadza i to bardzo Ol. Dzięki. Ale teraz już wątpie żeby zaszło tarło. Co ile bojki się mogą trzeć? Jak będzie im się chciało to nawet codziennie Oczywiście jeśli w akwarium są dwie samice ( na zmianę) Jeśli samiec ją gania, gryzie i morduje... a samica ma pionowe pasy, znaczy że są to przygotowania do tarła. Od rozpoczęcia gonitwy mogą trzeć się za kilka godzin, a i mogą za kilka dni. U mnie tarło odbywa się regularnie w zbiorniku ogólnym. Nie rozdzielam ryb wcześniej i taka gonitwa czasem trwa prawie tydzień. Odpowiednio przygotowany zbiornik tarliskowy i samica gotowa jest do tarła jakieś 12h po pierwszym "pogryzieniu" przez samca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Były dwie samice, ale jedną zabił samiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts