rafelix3 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Witam. Dzisiaj zakupiłem tester firmy zoolek do pomiaru KH i GH. Przeczytałem tą ulotkę i dowiedziałem się tylko jak zrobić test. No więc wlałem do próbówki 5ml wody z akwa i 5kropli KH, woda przybrała kolor niebieski. No i co to oznacz?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 A nie ma tam takiej tabelki do porównywania kolorów ? Powinna być, poszukaj w opakowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Metoda polega na kroplowym dodawaniu odczynnika (z dokładnym liczeniem kropli) do odmierzonej próbki wody. Koniec reakcji wskazuje zmiana barwy określona w załączonym wzorcu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 tak jest taka tabelka i pierwszym kolorem na niej jest niebieski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Nie, nie, nie. Sama mam te testy. Żeby poprawnie zmierzyć parametr z Zooleka, trzeba nalać wody z akwarium do próbówki,dodać odczynnika, następnie potrząsnąć i dodać jedną miarkę tego specyfiku w proszku (jest dołożona mała łyżeczka, uwaga, jest żrący! ) dodać, i zostawić na 20 minut. Słuchajcie, najpierw trzeba poznać produkt a nie paplać jak się nie wie, o co chodzi. Poza tym, znaczy że jest niski poziom, ok. piątki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Żeby poprawnie zmierzyć parametr z Zooleka, trzeba nalać wody z akwarium do próbówki,dodać odczynnika, następnie potrząsnąć i dodać jedną miarkę tego specyfiku w proszku (jest dołożona mała łyżeczka, uwaga, jest żrący! ) dodać, i zostawić na 20 minut.Bardzo dziwne rzeczy piszesz brzanka12 viewtopic.php?f=5&t=17333 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Nie, nie, nie. Sama mam te testy. Żeby poprawnie zmierzyć parametr z Zooleka, trzeba nalać wody z akwarium do próbówki,dodać odczynnika, następnie potrząsnąć i dodać jedną miarkę tego specyfiku w proszku (jest dołożona mała łyżeczka, uwaga, jest żrący! ) dodać, i zostawić na 20 minut. Słuchajcie, najpierw trzeba poznać produkt a nie paplać jak się nie wie, o co chodzi. Poza tym, znaczy że jest niski poziom, ok. piątki. Pomyliło ci się z Po4 lub No3. Napiszę tak: Lejesz do probówki 5ml. Potem bierzesz buteleczkę od KH. Wkraplasz do wody po jednej kropli co 3 sekundy i delikatnie mieszasz. Zabarwienie musi się zmienić z niebieskiego na żółty. Liczysz ile kropel to spowodowało (tym samym jest to wynik KH jaki posiadasz w akwarium) to samo się robi z GH Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 O kurde. Zaraz muszę spojrzeć, sorry za zamieszanie, totalnie mi się pokręciło.. Edit; Faktycznie. Sorry za kłopot, ale pomyliło mi się z NO3. I jeszcze raz sorry za zamieszanie i OT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 No właśnie a po drugie poznałem produkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 No więc odliczyłem 7kropli a woda w próbówce zrobiła się żółta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Czyli kh wynosi 7 Tak samo mierzysz gh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 a GH 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts