rafal123455 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Witam mam akwarium 140l (80x35x50)a w nim 2 świetlówki o nazwie IRIS F18T8 DL i nie wiem czy takie oświetlenie wystarczy na chodowlę najprostszych roślin jak moczarki rogatek żabienica nurzaniec itp na jakiejś stronie przeczytałem cytat W przypadku akwariów większych o wysokości 50cm i powyżej, ze względu na efekt lustrzany generowany przez szyby akwarium natężenie światła może być niższe - minimalne to 0.3-0.4W/litr. Umiarkowana ilość światła - 0.4-0.6 W/litr. Zalecana 0.6 - 1W/litr Ale moje akwarium i tak ma 36:140=0,26niecałe więc coś wydaje mi się że to jest za mało ale czekam na wasze opinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
faranek22 Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 możesz spróbować dodać więcej, jak się będzie źle sprawdzać to zlikwidujesz ------------------------ kursy walut intraco Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 ... ze względu na efekt lustrzany generowany przez szyby akwarium natężenie światła może być niższe To bzdury , wraz ze wzrostem wysokości trzeba zwiększyć moc świetlówek. Powinno być to nawet gdzieś tu na forum ( rady dla początkujących ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Dodaj jeszcze jedną świetlówkę,dobierz odpowiednią barwę i widmo światła i będzie gittara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts