bartek555 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Jakie roślinki nadają się najbardziej do akwarium z neonami? Chodzi mi o takie łatwo dostępne w każdym sklepie zoologicznym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Podaj: - litraż - oświetlenie - czym nawozisz - czy podajesz CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 podaj informacje o które prosi Gost i wtedy ułatwisz mu prace i innym przy doborze dla ciebie roślin Ja bym polecił kupić ci kabombę wodną, kryptokorynę, nurzańce i heńka + jakiś mech ( oczywiście te rośliny polecam bo są ogólno dostępne i nie maja raczej wygórowanych wymagań ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek555 Posted August 28, 2010 Author Share Posted August 28, 2010 1. Niecałe 20 litrów. 2. Moje oświetlenie to tylko zwykła lampka (nie mogę dokupić pokrywy, bo mam nietypowe akwarium). 3. Nie nawożę. 4. Nie podaję CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Niestety neony są stadne i wymagają większego akwarium. W 20l proponuję zrobić krewetkarium. Ale do rzeczy, jeśli chodzi o rośliny to nastaw się na mało wymagające, tu masz listę viewtopic.php?f=5&t=9355 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek555 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Ale które rośliny są pospolite w sklepach zoologicznych i jak mam rozpoznać te, które nadają się do mojego akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Idziesz do zoologa, patrzysz co mają, spisujesz nazwy, wracasz do domu, sprawdzasz w internecie i tyle. Niby masa roboty, a unikniesz wyrzucania kasy w błoto gdy się okaże że kupiłeś roślinkę która wymaga bardzo silnego oświetlenia i co2, albo roślinkę nie akwariową [są takie przypadki i to bardzo, bardzo częste]. Nie patrz nawet na roślinki mające na opisach znaczek (T), takie rośliny do akwarium zwykle się nie nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts