k0rzi Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Witam, za ok 1,5 tygodnia planuje zakup rybek do mojego pierwszego Akwarium. Oświetlenie 2x18 Temperatura obecnie ok 26-27 Podłoże: AQUA ART PODŁOŻE AQUA SUBSTRATE BRĄZOWE Rośliny w rakcie rozrostu, obecnie walcze z niewielką plagą nicieni :] Filtr zewnętrzny. Obsada o ktorej myśle wyglada nastepująco, ale nie znam dobrych ilosci jakie kupic. - krewetki amano ( przyda sie na nicienie; bardziej podobaja mi sie RC ale cos nicieni nie jadają) - gupiki - neonki Inesta( bardzo mi sie podobają ale nie wiem czy beda pasowaly do obsady) - pielęgniczki Ramireza - jakieś kiryski ? - Molinezja złota - jakiś glonojad ? może lepiej Otoski ? Prosze o opinię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Tak powinno być ok: 5-8 Krewetki amano (może być więcej), 1+5 gupiki (1 samiec i 5 samic), 15x neonki inessa, 1+1 pielęgniczki Ramireza, molinezja złota - akwarium raczej za małe. Co do reszty, to podaj wymiary akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 Jest to standardowe akwarium 112L Prostokątne 80x35x40 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Glonojad wg. mnie akwarium dla niego za małe. Kiryski - jakie byś chciała? Raczej wszystkie odmiany kirysków pasują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 Myślałem o Kirysku spiżowym. Może zamist zbrojnika to otoski ? Jeśli tak to jaką liczbe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Do 112L możesz dać dwa zbrojniki lub 6-10 otosków. Z kirysków pstre 6szt. lub spiżowe lub pandy w ilości 6-10szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Jeżeli koniecznie chcesz mieć zbrojniki to możesz dać max.2. Na początku odradziłem ci je, gdyż rosną spore i robią duże zamieszanie zbiorniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Do 112 L nikt ci nie poleci plecostomusa albo gibbicepsa które dorastają do 40 cm Parka ancistrusów do tego litrażu w sam raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 Podsumowując: 5-8 Krewetki amano 1+5 gupiki (1 samiec i 5 samic), 15x neonki inessa, 1+1 pielęgniczki Ramireza, Kirysek spiżowy: 6 Otoski - 7 Dobry wybór? Nie bedzie przerybienia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Obsada bardzo dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted September 3, 2010 Author Share Posted September 3, 2010 OK juz za kilka dni bed ekupowwal tą ilośc rybek. Tylko szybkie pytanie czy nie bedzie problemu, że jakaś ryba bedzie agresywna w stosunku do drugiej ? I tutaj czy ważna jesy ilość samic i samców czy po prostu jak sie trafi ? 1+1 pielęgniczki Ramireza, Kirysek spiżowy: 6 Otoski - 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted September 3, 2010 Share Posted September 3, 2010 Z podanej obsady rybki nie będą agresywne wobec siebie. W przypadku ramirez musi być samiec + samiczka natomiast jeśli nie zależy ci na rozmnażaniu kirysów może być obojętnie, u otosków bardzo ciężko rozróżnić płeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts