wojt85 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Witam, tak jak w temacie ph8,5 kh 4 gh 5 no2 0 no3 0 Nie wiem co zrobić bo moje ryby potrzebują ph 7 i gh 10. Zbiornik jest co prawda świeżo założony tzn. 10 dni temu ale dawałem bakterie sery i widać, że mają się świetnie lecz rośliny nie rosną, stoją w miejscu a nie wiem jak podnieść gh i obniżyć ph, może pomożecie??_Wiem, że dostanę zjeb... za te 10 dni, wiem, że to za mało ale nie miałem gdzie trzymać ryb i postanowiłem zaryzykować... red eye: Za 10 dni nie dostaniesz ale za brak poprawnej pisowni już tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkazanyNaBluesa Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 włóż torf do filtra to ci pH spadnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Czym robisz testy ? Bo Twoje wartości są takie troche dziwne Wysokie Ph przy niskim gh i kh :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt85 Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 ph mierzyłem sera i zoolek-iem kh- to jakaś czeska firma dajana gh-sera Też mnie to zdziwiło bo mam 2 zbiorniki 112l i 25. W 112l ph jest 6.5 więc niby ok a w 25l jest 8.5. Sprawdzałem wodę z kranu i ma te same wartości co w akwa, dziiiiwne troche....chyba zadzwonie do wodociągów, zapytam się jaką mają wodę. red eye: j.w. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysmTA Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Twardość i pH można zmniejszyć, dolewając do wody na podmianę wodę destylowaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Zacznij podawać CO2, kh samo spadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Możesz kH obniżyć też dzięki przepuszczaniu wody przez np. Filtrax K, Purolite C100H lub dodawaniem wody demineralizowanej, destylowanej lub RO. NO3: 0? Uuuuuu........ niedobrze Polecam dodawać KNO3 - azotan potasu. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 witam tak jak w temacie ph8,5 kh 4 gh 5 no2 0 no3 0 nie wiem co zrobić bo moje ryby potrzebują ph 7 i gh 10 zbiornik jest co prawda świeżo założony tzn 10 dni temu ale dawałem bakterie sery i widać ze maja sie świetnie lecz rośliny nie rosną stoją w miejscu a nie wiem jak podnieść gh i obniżyć ph może pomożecie??wiem ze dostane zjeb... za te 10 dni wiem ze to za mało ale nie miałem gdzie trzymać ryb i postanowiłem zaryzykować... To teraz już chyba moja kolej. Do obniżenia ph stosujemy tak: -szyszki olchy,liście dębu,zaparzoną zieloną herbatkę,korzenie spreparowane,torf do filtra ,podawanie co2 i to na samym końcu, to są jeszcze takie preparaty zooleka PH minus. Kh-można podwyższyć podając do wody w akwarium rozpuszczoną sodę oczyszczoną. Gh-Wystarczy jakąś muszlę,wapień,coś co właśnie wydziela wapń. NO3-nie dobrze gdy wynosi 0,00 należy zwiększyć tak do około 20 najlepiej podając KNO3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 NO3-nie dobrze gdy wynosi 0,00 należy zwiększyć tak do około 20 najlepiej podając KNO3. Post wcześniej napisałem to samo, najlepiej podawać KNO3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt85 Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 Z ph się uporałem podając co2 z bimbrowni na zasadzie kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej. gh podniosło się samo....tzn._chyba przez podawanie nawozu który ma wapń.... no3 dalej 0...i to mnie wkurza, kUpiłem taki środek aqua plant, on posiada azot i fosfor, nie wiem czy to dobre posunięcie, na_razie go dałem trochę żeby sprawdzić czy mi glony nie wyskoczą. red eye: j.w. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt85 Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 spoczko juz mam butle wysokocisnieniowa podawana ze spieku ceramicznego nawoze metoda EI ktos zna ta metode?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts