BIG fish Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Witam moje akwarium ma szyby w glonach tak że nic nie widać wrzucam tam tabletki, płyny przeciw glonom i nic nie skutkuje. Ciągle muszę je szorować a to nie łatwa sprawa gdyż ma 120 L. Glonojady mi w nim, nie_wiem czemu, umierają i nie_wiem co robić!?!?!?!? TheDivineConspiracy: Dbaj o pisownię! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Napisz informacje jakie masz światło itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Przykro mi ale na tym się nie_znam, ale może to też być spowodowane, tym że słońce na nie świeci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 glonojady mi w nim niewiem czemu umierają i niewiem co robić!?!?!?!? Ja proponuję jeszcze więcej chemii do wody dodawać :zamieszany: Kiedy zalałeś akwa, oświetlenie, filtracja, obsada itp. ... PS. ORTOGRAFIA I PISOWNIA! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Mówiąc chemii co miałeś na myśli? A w ogóle to zalałem akwa w święta bożego narodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 wżucam tam tabletki płyny przeciw glonom To mam na myśli. Z glonami się walczy poprzez zwiększenie/zmniejszenie oświetlenia, poprawę parametrów wody itp. . Podaj więcej info o zbiorniku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 A więc tak, ma 120 L stoi niedaleko od okna, ph to 7.3, nie ma glonojadów a przede wrzystkim bardzo dużo roślinek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Ciągle za mało informacji. Ponawiam pytanie kolegi: "Jakie masz oświetlenie?" Wrzuć fotkę, jak wygląda ten glon, opisz go. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 szyby w akwa są jakby pomalowane na zielono z zielonymi kropkami i prawie nic nie widac a fotkę później bo nie mam przy sobie kamerki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Nie potrzeba info o oświetleniu wyłapałem ,, stoi niedaleko okna" wszystko jasne. Co byś nie zrobił glony lubią słońce Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 szyby w akwa są jakby pomalowane na zielono z zielonymi kropkami i prawie nic nie widac a fotkę później bo nie mam przy sobie kamerki No to masz zielenice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 czyli co mam zrobic przykryć akwa na noc kocem Link to comment Share on other sites More sharing options...
gelu_2010 Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Oświetlenie MAX-10 godz. akwarium z dala od słońca. Koc tu nie pomoże Podaj więcej info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Jeśli masz zieleńce,a na to wygląda to: 1-Gasisz światło.Zaciemniasz akwarium na około trzy doby,potem gdy problem zniknie świecisz ale zaczynasz od 7 godzin i stopniowo co tydzień podnosisz o godzinkę. 2-Akwarium z dala od światła słonecznego,bo inaczej nie pozbędziesz się glonów. 3-Dobre natlenianie wody przez okres likwidacji glonów. Na koniec podaj jeszcze jakie masz oświetlenie i czym nawozisz. Moja jeszcze rada to :Zacznij podawać easy carbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 29, 2010 Author Share Posted August 29, 2010 nawoże takim płynem w takiej malutkiej buteleczce jest ich pełno rodzaji ale zgaszenie światła nic nie da bo jak byłem na wakacjach to 10 nie było zapalone i się strasznie glonami zarosło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Dobra najwyższa pora zakończyć to bezsensu doradzanie. Kolego -jeśli tak mogę powiedzieć ,zrób sobie w końcu testy wody.Jakie masz stężenie NO2,NO3 i inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 29, 2010 Author Share Posted August 29, 2010 Dobra tylko chciałem się zapytać czy No3 no2 to jest coś innego niże ph Link to comment Share on other sites More sharing options...
Black fish123 Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Dobra tylko chciałem się zapytać czy No3 no2 to jest coś innego niże ph :zamieszany: Jasne,że to coś innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Na początku podaj wszystkie parametry wody i rodzaj oświetlenia , a później zacznij zadawać pytania, ponieważ na podstawie tego co piszesz nikt nie jest w stanie ci doradzić . Jakie tabletki dajesz , jaki twn niby płyn ?? ( dokładna nazwa ) ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 30, 2010 Author Share Posted August 30, 2010 ph to 7.3 a płyny i tabletki podam wam później. Andrerw: ortografia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts