BIG fish Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Witam Prosza was o pomoc chciałebym wiedziec czy kamienie które znalazłem w Corwacji i dałem do akwarium mogły zaszkodzic rybkom bo siedzą na dnie i czy moge dac muszle do akwarium bo słyszałem że podnoszą kwaśność wody. A co do akwrium ma około 30 L i 2 samice w ciąży 3 normalne samice i 2 samców bardzo prosze o pomoc i bedę bardzo wdzięczny ponieważ jest to dla mnie warzne Ps:Niewiem czemu w akwrium panuje taka jakby mgła. Proszę o szybkie odpowiedzi pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Muszle mogą podnosić twardość wody. Jakie to rybki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 przede wszystkim żadnych muszli a po drugie co to za kamienie jeśli wapienne to je od razu wyjmij Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 mam jeszcze akwarium które ma 120 l jednak tam inne rybki zjadają mlode głupiki dlatego hce je tu rozmnożyć i potem dać do tamtego akwarium a co do rybek to mam: 1-kirysek 2-samice w ciąży 3-zwykłe samice 2-samce oczywiście wszystkie rybki oprucz kiryska to głupiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Jeżeli to kamienie z morza to mogą być bogate w wapń i mogą zatwardzać wodę. Ja jednak bym nie ryzykował z kamieniami. Co do muszli to ich nie wsadzaj bo to wygląda nie naturalnie w akwarium słodkowodnym (dodatkowo zatwardzają wodę). A i czy akwarium dojrzewało 2 tygodnie bez rybek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 kamienie są takie z dziurami mogą być bo słyszałem że trzeba je obmyć wrzątliem czy to konieczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 nie ryby wsadziłem godzine po dolaniu wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Kiedy akwa było zalane? Jeden kirysek w akwarium 30 litrowym :zamieszany:, przełóż go do 120 i dokup ok.5 tego samego gatunku, bo to ryba stadna. Ps. I nie pisz posta pod postem, użyj opcji "Edytuj". Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 3 dni temu i niema w nim żwirku ponieważ nie jest dekoracyjne tylko do rozmnażania a czy to że niema żwirku może i przeszkadzać lub byc przyczyną smętnje wody? ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Jeżeli zostało zalane trzy dni temu to jeszcze nie jest dojrzałe chyba że użyłeś wody dojrzałej z drugiego akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 tylko że ja terz 3 dni temu wsadzilem ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Może podmień trochę wody na tą z drugiego akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Ono nie jest zapełnione więc może poprostu doleje tylko boje się że jest kwaśna czy coś bo innym rybom się w tamtym dobrze zyje ale glonojady mi i=umierają a to źle dla rybek które lada moment się urodzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Gupiki powinny przeżyć ale na przyszłość wiec, że zanim wsadzisz rybki do akwarium to odczekaj 2 tygodnie, żeby utworzyły się bakterie niteryfikacyjne w filtrze. Zmętnienie powinno przejść po kilku godzinach jeżeli masz filtr. Jeżeli nie to szybko zainwestuj w jakiś mały filtr aqua szuta z wełną filtracyjną [najlepiej by było jak byś kupił kaskadę Aqua El FZN-1]. Pomijam fakt, że rybki bez filtra długo żyć nie będą. Ps. Najlepiej byś zrobił jak byś zostawił je w ogólnym [gupiki mnożą się bardzo szybko i w ogólnym zawsze jakiś jeden przetrwa]. Edit: Polecam też poczytać o zakładaniu akwarium tutaj http://forum.superakwarium.pl/viewforum.php?f=43 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Nie wydajme mi się ale terz tak na początku myślałóem ponieważ tam nawet samica nie przetrwala bo mam tam traszkę a wogóle czy gdybym dał muszle do wrzątku mugłbym je wsadzic do akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Pewności nie mam ale myślę, że zawsze będzie zatwardzać wodę [ja bym nie ryzykował z wkładaniem jej do wody] Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Ok dzięki za inforamcje a co z kamieniami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkazanyNaBluesa Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 rany koleś weź rób jakies przecinki, kropki i kup se porządny słownik bo az oczy bolą jak sie czyta twoje posty piszesz jak bys był w 3 klasie podstawówki :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 mam "dysortografie" i jak ci to przeszkadza to nie czytaj nie zrobiłem tego forum aby ktoś mi wypominał to że ma dysortografie tylko żebyści mi pomogli z moim akarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Ja na twoim miejscu kupiłabym sobie testy na twardość wody. Wtedy dowiesz się czy woda jest na tyle twarda, że szkodzi rybom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Piszemy ci tu, żebyś ich nie wsadzał jeżeli są bogate w wapń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 słyszałem że to 50 dych kosztuje warto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Możesz kupić test z Zooleka za 18zł na twardość ogólną i węglanową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIG fish Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Dobrze A kiedy mam samice wkładać do kotnika?bo te dwie w ciąży ciągle siedzą w koncie Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 mam "dysortografie" i jak ci to przeszkadza to nie czytaj nie zrobiłem tego forum aby ktoś mi wypominał to że ma dysortografie tylko żebyści mi pomogli z moim akarium Dla osób które nie radzą sobie z ortografią jest coś takiego jak podkreślanie błędów na czerwono. Na pewno jest to w firefoxie . Sorki za OT, ale "dysortografia" nie jest tłumaczeniem ignorancji, a Twoich postów czytać się nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts