Michal1511 Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Cześć wszystkim Dawno nie wstawiałem żadnych fot bo nie miałem czego Może zacznę od krótkiej historii mojego akwa 25l. Więc tak dowiedziałem się od mojej dziewczyny,że jej koleżanka ma akwarium 25l i nie chce jej się nim zajmować. Postanowiłem odkupić je od niej,sprzedała mi je za 30zł ze wszystkim Obsada koszmarna ale to już dawna historia To tyle o pochodzeniu akwa Zresztą chcę kupić akwa 54l bo mam pokrywę 60x30 czyli do takiego akwa. WIęc pewnie niedługo będzie nowy temat:) Trochę wiadomości: Litraż- 25l Oświetlenie: 1x15W (6500K) Podłoże: Drobny żwirek,bardziej piasek ( chcę go wymienić na jakieś roślinne podłoże, tylko muszę zobaczyć gdzie można takowe kupić) Filtracja: Jakiś straszny filterek,który niedługo wymienię. Obsada: Bojownik Roślinność: -Rotala Rotundifolia -Rotala green -Hemianthus micradenthoides -Microsorium narrow -Myriophyllum mattogrossense - Pistia -Mech Flame - Mech Christmas I jeszcze jakieś wątrobowce 2 gatunki Ozdoby: 2 otoczaki i 3 korzonki Przepraszam za jakość zdjęć ale niestety robione telefonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Nawet fajnie. Sugerowałbym dodać kilka mniejszych kamyczków do uzupełnienia kompozycji z wielkimi otoczakami. Sam mam zamiar u siebie zrobić podobny ruch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Wszystko w porządku ale... Bojowniki kochają roślinność. Za mało masz roślin. Rotala Green niekoniecznie będzie rosła przy tak słabym oświetleniu. Możesz dać jeszcze Nurzańca w dużej ilości . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Jak na 25l to nawet całkiem całkiem ja bym proponował wywalić te roślinki które znajduja się na korzeniu gdyż trochę to syfnie wygląda i na twoim miejscu bym boki obsadził jakąś roślinką z drugiego planu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 25, 2010 Author Share Posted August 25, 2010 Dzięki za wszystkie rady Co do roślinności wiem,że jest mało ale właśnie dziś otrzymałem moje zamówienie Musze poczekać aż się rozrośnie albo jak znajdę dobrą ofertę to kupić więcej ;)Szczerze kupując ten zestaw myślałem,że rośliny będą większe,no ale są jakie są Jest bardzo ubogo no ale dopiero dziś zacząłem pracę więc na jakiś lepszy efekt muszę poczekać Jeśli macie jakieś rośliny z przycinki to dajcie mi znać Czekam na dalsze rady i komentarze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Albo ja czegoś nie czaję albo ten bojownik to danio weloniaste o.O Termometr lepiej przykleić na boczną szybkę akwarium - wtedy mniej go widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Jja bym proponował wywalić te roślinki które znajduja się na korzeniu gdyż trochę to syfnie wygląda ;)To jest mech Jak się rozrośnie będzie git. Ogółem akwa spoko ale czy nie kupiłeś tego bojka trochę za wcześnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 25, 2010 Author Share Posted August 25, 2010 To bojek ;P Wiem,że z boku lepiej ale wtedy nie mam do nich dojścia i nie odczytam temp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Zrób lepsze zdjęcie tego bojownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 No właśnie... pytałem już kilku osób co za rybę widzą na tym zdjęciu i każda mówi że to danio... :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 25, 2010 Author Share Posted August 25, 2010 Jak uda mi się złapać to wrzucę Dla mnie to cały czas bojek,ale teraz jak mówicie,ze to inna ryba to tak się przyglądam i zaczyna mieć wątpliwości ;P Postaram się o lepszą fotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 To raczej nie bojek, przyjrzyj się dobrze górnej płetwie na drugim zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 No właśnie... pytałem już kilku osób co za rybę widzą na tym zdjęciu i każda mówi że to danio... :zamieszany: 5 za spostrzegawczość . Reszta śpi włącznie ze mną . Po dłuższym przyjrzeniu się faktycznie to raczej nie Bojownik. W takich kolorach jak ta ryba na zdjęciu są Bojowniki ale brzuch i grzbiet nie są typowe dla Bojowników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 to na 100% nie jest bojownik mim zdaniem to danio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 25, 2010 Author Share Posted August 25, 2010 No właśnie już sam mam duże wątpliwości Lepsze zdjęcie rozwikła tą zagadkę,ale strasznie ciężko zrobić mu zdjęcie bo jest bardzo ruchliwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 Zrób zdjęcie z fleszem - wtedy ryba nie powinna wyjść rozmazana. Jeśli jest taka ruchliwa to na pewno nie bojownik, fakt są one szybkie ale nie tak jak danio, szczególnie że ta ryba ma zupełnie inny układ płetw niż bojownik, który nawet płynie. Trzeba będzie je oddać bo akwarium jest za małe dla tych ryb które dodatkowo są stadne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 25, 2010 Author Share Posted August 25, 2010 Udało mi się takie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 535 postów i nie potrafisz odróżnić bojownika od danio? Przecież od razu widać że to nie bojownik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 To danio. Czyli jednak na oczy mi nie padło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 25, 2010 Share Posted August 25, 2010 No i zagadka rozwiązana , danio wymień na bojownika i będzie ok . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 28, 2010 Author Share Posted August 28, 2010 No to się nam namieszało ;P Ale dzięki sprawnym oczom jednego z użytkowników mamy problem rozwiązany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teofil38220 Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 no cóż... choć danio nie bojownik, ale jeżeli chodzi o akwarium, to mi się podoba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 Akwarium całkiem ładne. Przydałoby się jeszcze więcej roślinek. Danio oczywiście do oddania... swoją drogą różnica między danio a samcem bojownika jest dość ... wyraźna. Jestem ciekaw jak wszedłeś w posiadanie tego "bojka", czy to sprzedawca w sklepie Ci wcisnął czy jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 W pierwszym poście jest historyjka w jaki sposób wszedłem w posiadanie tego akwarium Co do różnic między danio a bojownikiem to owszem są różnice,ale nigdy nie miałem bojownika ani danio i tym drugim nigdy się nie interesowałem i stąd mój błąd. Co do akwarium zacząłem nawozić nawozami i podaję CO2 z bimbrowni Co do bimbrowni a raczej zacieru to zrobiłem go w sobotę i po jakiś 2/3 godzinach zaczął w końcu ładnie lecieć do akwa,ale w niedzielę leciało już powoli i nie ciekawie,dziś leci jak w niedzielę czyli słabo i to jeszcze z krótkimi przerwami ;/ Nie wiem czemu, pewnie wina zacieru. Wcześniej kilka razy już go robiłem ale zawsze z marnym skutkiem Wstawiam fote prawej strony,bo chcę spytać o tę czerwoną roślinkę która urosła mi już o całą długość i teraz 2 pytania. 1.Czemu jest ona zielona? 2.Czy przyciąć już ją i posadzić obok? Przepraszam za jakość zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted September 16, 2010 Author Share Posted September 16, 2010 Aktualka Roślinki powoli pną się w górę Niezbyt zadowalające tempo ale ważne,że rosną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts