dzem3 Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Będę wdzięczny za pomoc w doborze mieszkańców mojego zbiornika. Moja propozycja jest następująca (rybki które mi się bardzo podobają i trudno by mi było z nich rezygnować) pielęgnica papuzia 3szt skalar 6szt paletka 4szt neonki 20szt PARATILAPIA POLLENI 2szt (???) pielęgnica kakadu 2szt Napiszcie proszę co myślicie o takim zestawieniu ryb. Czy będą potrafiły się "dogadać" w jednym zbiorniku. Postawiłem znaki ??? przy PARATILAPIA POLLENI ponieważ niewiele wiem o tym gatunku a bardzo mi się podoba. za każde rady porady dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 papuzie to hybrydy które z wiekiem tracą kolor, do tego rosną ogromne. skalary by się nadawały ale nie 6, chyba że na początek i gdy dobiorą się w pary nadmiar oddasz - czyt. w takim akwarium max 2 dobrane pary tych ryb. paletki są stadne i bardzo wymagające. Do tego nie mogą przebywać ze skalarami w jednym akwarium bo te drugie przenoszą groźne dla nich pasożyty(chyba że ryby zostaną odrobaczone to tak) neony ok. polleni to duże pielęgnice i nie łączyłbym ich z innymi rybami. Jak one to raczej akwarium jednogatunkowe z parą tych ryb. Kakady hoduje się w haremach. Reasumując jeśli masz doświadczenie i myślisz że dasz radę możesz postawić na paletki - 6 sztuk + ok. 30 neonów czerwonych,10 kirysków na dno i parę ramirez albo harem kakadu. Jeśli nie to polecam skalary. 2 dobrane pary + 30 neonów,kiryski,harem kakadu albo tak jak napisałem. Akwarium jednogatunkowe z parą polleni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted August 24, 2010 Author Share Posted August 24, 2010 dzięki za wskazówki. mam pytanie dot. skalarów +paletek trudno mi wybrać miedzy jednym a drugim gatunkiem wolałbym oba. jak to jest z odrobaczaniem na czym to polega? i jeszcze jedno pytanko a co gdybym do tego zestawu chciał dorzucić jeszcze pawiookie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Pawiookie są terytorialnymi, dużymi i agresywnymi rybami i nie nadają się jako ryby towarzyszące neonom, skalarą czy paletką bo zostaną zjedzone. O odrobaczaniu ryb poszukaj w necie albo zapytaj na PKMD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted September 5, 2010 Author Share Posted September 5, 2010 a co myślicie gdybym zamiast obsady którą podałem wyżej zastąpiłbym następującą: pielęgnica papuzia 3 paletka 6 neonki 20 - 30 pielęgnica kakadu 1+3 pielęgnica ramireza 2+2 bocja Striata 3 sumik rekini 2 Co do ilości bocji i sumika to nie wiem czy taka jest odpowiednia? Co myślicie o takiej kombinacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Jakby odjąć od ostatniej propozycji obsady papuzie to było by ok....nie jestem jeszcze tylko pewna co do sumików rekinich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted September 5, 2010 Author Share Posted September 5, 2010 a dlaczego rezygnować z papuziej czy chodzi o ich ilość czy w ogóle o nie? Bardzo mi się one podobają i trudno było by mi z nich rezygnować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Bocje stadne, trzy to nie stado. A papuzie... sztucznie uzyskane hybrydy różnych gatunków ryb, do tego mają pewien defekt - nie zamykają całkowicie pysków. Odradzam, lepiej coś naturalnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted September 5, 2010 Author Share Posted September 5, 2010 przepraszam ale nie pytałem o wasze opinie i poglądy na temat wymienionych ryb czy komuś się one podobają czy nie Ja wiem że mi się podobają pauzie i nie ważnej w jaki sposób człowiek je uzyskał ale hodując je mogę dać im dobre warunki Pytałem czy takie zestawienie jest dobre a nie kto co myśli o danym gatunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Albo papuzie albo paletki. Te ryby nie pasują do siebie. Sumy rekinie sobie odpuść bo te krowy rosną ogromne i nie nadają się do tego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Nie możesz trzymać skalarów z paletkami. Papuzich z neonami też nie bo je zjedzą Paletki najlepiej trzymać same ewentualnie z neonami. (to już wyższa szkoła jazdy) Co do samych papuzich to je trzymamy w parach, a nie w haremie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Pawiookie są terytorialnymi, dużymi i agresywnymi rybami i nie nadają się jako ryby towarzyszące neonom, skalarą czy paletką bo zostaną zjedzone. O odrobaczaniu ryb poszukaj w necie albo zapytaj na PKMD. Pawiookie niesą aż tak bardzo agresywne wiem po swoich , ale zgodzę się co do tych neonków i paletek , neonki mogą robić za zakąske a do paletek w zupełności niepasują . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted September 21, 2010 Author Share Posted September 21, 2010 obsada wybrana po pewnych modyfikacjach W akwarium zamieszkały: 2xskalar (docelowo 4-6szt) 1+2 p.kakadu 2+2 p.boliwijska 4x glonojad syjamski 15xneon inesia i dojdą do tego neonki czarne około 15szt. jak na razie nie ma między nimi żadnych kłótni ani bójek. Papuzia też nie wykazuje żadnego zainteresowania kulinarnym przysmakiem zwanym neon inesia. Samiczki kakadu wybrały sobie rewiry w przeciwległych rogach akwarium i strzegą ich (ustępują czasami swoich kokosów dla papuziej). Boliwijskie jak na razie pływają po całym akwarium z tendencją do rejonu środkowego dna. Co myślicie o tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Bez skalarów oraz glonojadów będzie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted October 4, 2010 Author Share Posted October 4, 2010 a co przeszkadzają w tej obsadzie skalary i glonojady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Skalary mogą zjeść neonki a na glonojady akwarium według mnie po prostu za małe a po za tym trzyma się je pojedynczo bo to ryba bardzo agresywna w stosunku do innych osobników swojego gatunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzem3 Posted October 5, 2010 Author Share Posted October 5, 2010 jeżeli uważasz że akwarium 300l to za małe dla glonojadów to nie mamy o czym gadać daruj sobie takie rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 5, 2010 Share Posted October 5, 2010 jeżeli uważasz że akwarium 300l to za małe dla glonojadów to nie mamy o czym gadać daruj sobie takie rady Jeśli uważasz ze ryba która osiąga 27 cm. jest odpowiednia do 300 litrów to ty sobie lepiej daruj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted October 5, 2010 Share Posted October 5, 2010 Tym bardziej że glonojady syjamskie z wiekiem stają się agresywne w stosunku do siebie na wzajem i do innych mieszkańców akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts