panpawcio Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 Od pewnego czasu obserwuję pojawianie się brązowego nalotu na górnych gałązkach roślinki. Powoduje to zahamowanie wzrostu i obumieranie roślinek. Parametry wody są w normie n02/no3 praktycznie blisko 0, podaję EC oraz Aqua Art Planta Gainer Classic wraz z podmianą wody. Proszę o identyfikację problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekZ Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 Takie działanie powoduje czasami zbyt duża temperatura wody lub duże nasłonecznienie akwarium. Najlepiej wstaw zdjęcia wtedy będzie można pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 BartekZ jeżeli to jest nalot to chyba jakiś glon a nie efekt nasłonecznienia a co za tym idzie wybarwienia rośliny. Lepiej żeby kolega pokazał zdjęcie wtedy da radę ocenić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panpawcio Posted August 25, 2010 Author Share Posted August 25, 2010 Problem dotknął nie tylko limofili ale przede wszystkim Hygrophila polysperma. Liście więdną, czernieją, dziurawią się i odpadają. Obawiam się że może to być problem z cyjanobakterią. Może spowodowałem to zbyt dużymi podmianami wody. W obecnym tempie obumierania do końca miesiąca po roślinkach pozostanie tylko wspomnienie... Jeżeli chodzi o środki zaradcze to zwiększyłem znacznie przepływ wody, zaprzestałem podmian i dodawania jakichkolwiek nawozów. Jak na razie nie widać żadnych efektów tych działań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Jaki masz litraż i jakie oświetlenie??Bo może masz niedostateczną ilość światła w akwarium poniżej 0,2-0,3W/l wtedy mogą być tzw.glony brązowe(okrzemki Diatomae) i rośliny się nie rozwijają.Należy dodać źródło światła o odpowiednim składzie-1 litr wody powinien mieć 0,4-0,5W/l.Miałem tez tak jak była 1 świetlówka 15W przy 54litrach teraz zwiększyłem do 0,5 i jest ok:) Informacje z tym znalazłem w poradniku(piękne akwarium)Rataja i z mojego doświadczenia:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts