Guliwer Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Mam W kotniku zbyt mały narybek. Czy możliwe aby gupik mógł się rozmarzać w wieku 2-3 miesięcy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_co_to_jest_ryba? Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Zależy jak odżywiane, wielkość akwa i różnica pomiędzy największym a najmniejszym,,,, ale możliwe,,, chodź bywa tak że jak okociła mi się np samica zbrojnika niebieskiego to dziś niektóre osobniki mają 6cm a niektóre 3cm,,,, to jest ten sam miód i one też rosną bo obserwuje wzrost tylko nie wiem czemu niektóre rosną szybciej,,,, ale jeśli się już wybarwiły to możliwe,,, bo gupiki lęgnę się na potęgę bez żadnej pomocy człowieka,,,, a nie zauważyłeś że jest ich więcej czy coś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 22, 2010 Author Share Posted August 22, 2010 Mam tam 2 mioty. Te największe mają ok 2-3 cm i zaczynają dostawać plamek na ogonach. A te malutkie wyglądają jakby wczoraj się okociły ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Te 2,3 cm. młode mogą mieć już małe w nie wielkiej ilości ale mogą Spotkałem się z tym kiedyś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 22, 2010 Author Share Posted August 22, 2010 No to czeka mnie masakra ! Bo w kotniku ponad setka !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 No to oddaj rybki do zoologicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 No niestety ale żyworódki tak się rozmnażają Musisz się uporać z tym problemem czyli wypuść te młode do akwarium W ten sposób większe ryby zjedzą ci trochę tego chyba że masz osobę która od ciebie kupi ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Albo oddać za darmo jakiemuś doświadczonemu akwarysty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 23, 2010 Author Share Posted August 23, 2010 No to oddaj rybki do zoologicznego Miałem taki zamiar lecz za szybo się kocą 1 jeden kotnik to za mało ! W sklepie chcą tylko takie ok 4 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 To je wychowaj a potem oddasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 Albo oddać za darmo jakiemuś doświadczonemu akwarysty.Na pokarm, co jest częstą praktyką, zresztą w sklepach też tak zwykle kończą. Raczej żaden doświadczony hodowca nie przyjąłby stu nie rasowych gupików do hodowli. Nie da się odchowywać 100% narybku gupików, sam widzisz jakie to są ilości ryb. Teraz są setki, z każdej samicy która się narodziła będą łącznie tysiące itd. Najlepiej znaleźć sobie jakiś naturalny sposób na ograniczenie narybku. Dobrze sprawdzają się jakieś drapieżne ryby, np bojowniki [ale one nie muszą dogadywać się z samcami gupika...]. Takie ograniczenie ma też zalety, naturalna selekcja, giną wszystkie chore/zdeformowane/nieprzystosowane/najsłabsze osobniki. Teraz sytuacja wydaje się spoko, są małe rybki i w ogóle, ale będziesz miał co miesiąc powtórkę z rozrywki, a jak masz więcej samic to i kilka razy w miesiącu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 23, 2010 Author Share Posted August 23, 2010 Masz rację, dlatego nie odławiam z głównego do puki nie pozbędę się mieszkańców z kotnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts