Jump to content

[240l - paletkarium] Panorama z Paletkami

kolcubuch
 Share

Recommended Posts

Wymiary 120x40x50 Panorama (niestety)

Wyposażenie: Hagen Power Glo, Hagen Life Glo.

Filtr JBL CristalProfi e1500 , Tetratec ex600

Grzałka AquaEl 300W

Obsada:

Świderki :D

2x Zbrojnik Niebieski [1+1]

4x Paletka

Xx Helena

30x Neon Czerwony

Xx Krewetka Red Cherry

Rośliny:

Nurzaniec

Anubiasy

Żabienica

Hygrofile

Parametry:

Aktualne parametry:

GH 7

KH 5

Ph 7

Akwarium działa od 24.10.2009

stan z 16.08.10: http://img840.imageshack.us/i/p1000733.jpg/

Paletki mniej więcej co tydzień składają ikrę ale nic z tego nie wychodzi, rośliny rosną jak szalone mimo, że nie nawożę niczym. Wiem, że zbiornik jest ciasnawy jak a palety ale teraz ich już nie oddam, jedyne co to staram się o coś około 300l. Krewetki to pozostałość po starym krewetkarium ale mnożą się na potęgę, heleny podobnie.

Opinie i sugestie mile widziane.

Jeśli chodzi o obsadę i aranż wszystko mi się bardzo podoba.Jeśli chodzi o jakieś zmiany ,to ja bym ich nie robił,bo też po co jak i tak wszystko jest pięknie.

Moja rada ,to nic nie rób tylko patrz i pielęgnuj.

Bardzo ładne akwarium.

Piszesz, że "panorama niestety". Ja też zacząłem od panoramy a dwa następne mam już płaskie. Nie myślałeś, żeby może obrócić akwarium o 180 stopni tak aby panoramiczna szyba znalazła się z tyłu? Ktoś to próbował? Ja chyba tak kiedyś zrobię przy restarcie...

Ja już miałem kilka zbiorników różnej wielkości i trafił mi się ten za darmo. Jest stary i używany kiepsko bo szyba jest porysowana. Myślałem o obróceniu zbiornika ale tylna szyba jest uwalona w jakimś kleju czy czymś (stąd ta ściana nurzańca ;) )

Co do wielkości to zdania są podzielone, niektórzy mówią że wystarczy a niektórzy, że powinno być ponad 300l bo palety są stadne. Zgadzam się, że palety są stadne ale żeby mieć ich stado trzeba by mieć około 450l, więc nie ma co przesadzać i akurat 4-5 sztuk w 240l jest git tylko szkoda że panorama zabiera miejsce.. :|

Świetlówki są 30W z odbłyśnikami.

EDIT: http://img824.imageshack.us/i/p1000412l.jpg/ http://img217.imageshack.us/i/p1000475p.jpg/ Na początku było 5 paletek ale jedna sobie zdechła, była jakaś dziwna od początku.

Ja ostatnio kleiłem akwa 200l bo stłukłem wnosząc do domu boczną i przednią szybę uderzając narożnikiem o ościeżnicę drzwi. Do usuwania klejów, syfów, silikonu itp. świetnie nadaje się nożyk do tapet. Ale nowe, nieużywane ostrze wyjmujemy z nożyka i używamy jak szpachelki pod kątem zbliżonym do 45 stopni. Wszystko idzie ze szkła zdjąć i nie rysując go