darknes25 Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 witam ile maksymalnie moglbym wpusici brzanek sumatrzanskich do akwa 112 l prosze o porade...:)pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Podaj jeszcze z jakimi rybami chcesz je trzymać. To bardzo ważne bo te zadziorne rybki mogą podskubywać płetwy wolno płynących ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 brzanki sumatrzańskie najlepiej trzymać tylko z własnym gatunkiem ja tak hoduje Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 15 Ja bym dała mx. 10 szt. . 112L to nie dużo zwłaszcza jeśli chodzi o długość akwa co jest bardzo ważne w przypadku tych ryb. Ja swojego czasu w 140L miałam 12 i było w sam raz więc 15 szt. w 112L to trochę dużo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsiaK13 Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Na pewno nie więcej niż 13-14. Z własnego doświadczenia wiem, że te rybki są agresywne, więc uważałabym przy łączeniu ich z innymi gatunkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Ahhhh.... 10-14 max. Dla Brzanek świetny cel to Razbory... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Na pewno nie więcej niż 13-14. Z własnego doświadczenia wiem, że te rybki są agresywne, więc uważałabym przy łączeniu ich z innymi gatunkami. Ahhhh.... 10-14 max. Dla Brzanek świetny cel to Razbory... 10 to max. . Te rybki potrzebują wolnej powierzchni do pływania a gdzie ona by miała być w przypadku 14 szt. i takim litrażu? Akwarium to nie sama woda i światło, dochodzi jeszcze podłoże, rośliny, dekoracje itp. co dodatkowo "obcina" litraż akwarium. Przestańcie strzelać. Nie wiesz, nie pisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Na pewno nie więcej niż 13-14. Z własnego doświadczenia wiem, że te rybki są agresywne, więc uważałabym przy łączeniu ich z innymi gatunkami. Ahhhh.... 10-14 max. Dla Brzanek świetny cel to Razbory... 10 to max. . Te rybki potrzebują wolnej powierzchni do pływania a gdzie ona by miała być w przypadku 14 szt. i takim litrażu? Akwarium to nie sama woda i światło, dochodzi jeszcze podłoże, rośliny, dekoracje itp. co dodatkowo "obcina" litraż akwarium. Przestańcie strzelać. Nie wiesz, nie pisz A czy ja przepraszam, nie napisałem 10 ?? :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 A czy ja przepraszam, nie napisałem 10 ?? :zamieszany: Nie, napisałeś, Ahhhh.... 10-14 max. Dla Brzanek świetny cel to Razbory... a jest duża różnica między trzymaniem 10 szt. a 14 szt., 10 to nie to samo co 14 no chyba, że masz zasadę "jedna w tą jedna w tamtą, co za różnica". Skoro piszesz 10-14 max. oznacza, że można trzymać w takim litrażu 14 szt. a ja Ci mówię, że nie można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 A jak dla mnie w 112l bez żadnej dodatkowej obsady ryb która pływa w toni wodnej 15 sztuk wejdzie bez problemu. Sam mam 16 sumatr w 112l i jakoś nie jest im ciasno. Pływają w stadku, ganiają się i trą(fakt faktem że nic z tego nie ma bo ikra jest bardzo szybko zjadana). To ryby stadne i bardzo kontaktowe lubiące swoje towarzystwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts