Jump to content

Jakie oswietlenie

Recommended Posts

Witam

Mam problem tego typu ze nie jestem pewien czy aby moje oswietlenie nie jest za slabe do tego aby ladnie roslinki rosly.

Mam 20to watowa swietlowke w 95l akwarium.

Moze ktos podpowiedziec jakiej mocy powinna byc swietlowka do tego aby ryby i rosliny dobrze sie mialy?

Swoja przygode z akwarystyka mozna powiedziec ze dopiero zaczynam wiec prosze o rady i z gory dziekuje

Dołóż dla pewności jeszcze jedną 18 albo 20W.

To akwarium kupione bylo wraz z pokrywa i oswietleniem wiec dolozyc kolejnej swietlowki sie nie da sie bez przerabiania pokrywy :(

Moze poprostu wymienic swietlowke na mocniejsza, tylko na jaka???

Taki zasilacz to równiez nie głupia sprawa, ale przeróbka pokrywy to także nic wielkiego. Trzeba wymienić statecznik i dołożyć oprawki na interesującą/e Cię swietlówki/kę.

Teraz przy tej 20W masz ok. 0,2W/l to dość amlo, ale cala masza zielonego zielska będzie rosła. Może inaczej z tym rośnięciem to sam zobaczysz, ale przynajmniej się powinna utrzymać. Gdybyś dołożył kolejną 20W byłoby już przyzwoicie. Wówczas już roślinki powinny mieć się dobrze. Oczywiście nie wszystkie. Sa takie, dla których 0,7W.l to minimum, albo i więcej a do tego jeszcze potrzeba CO2 itd. ale jeżeli nie masz "konika" na punkcie roslin i nie bedzie to wybitny zieleniak to nawet jak jakieś 10-18W dołożysz powinno być w miarę.

Co do statecznika to koszt np 2x18 czy 2x21W coś w tym stylu to ok. 60zł do tego końcówki, polecam odrazu wymienić na hermetyczne koszt sztuki ok 6-7zł/szt.

• 2 weeks later...

Taki zasilacz to równiez nie głupia sprawa, ale przeróbka pokrywy to także nic wielkiego. Trzeba wymienić statecznik i dołożyć oprawki na interesującą/e Cię swietlówki/kę.

Teraz przy tej 20W masz ok. 0,2W/l to dość amlo, ale cala masza zielonego zielska będzie rosła. Może inaczej z tym rośnięciem to sam zobaczysz, ale przynajmniej się powinna utrzymać. Gdybyś dołożył kolejną 20W byłoby już przyzwoicie. Wówczas już roślinki powinny mieć się dobrze. Oczywiście nie wszystkie. Sa takie, dla których 0,7W.l to minimum, albo i więcej a do tego jeszcze potrzeba CO2 itd. ale jeżeli nie masz "konika" na punkcie roslin i nie bedzie to wybitny zieleniak to nawet jak jakieś 10-18W dołożysz powinno być w miarę.

Co do statecznika to koszt np 2x18 czy 2x21W coś w tym stylu to ok. 60zł do tego końcówki, polecam odrazu wymienić na hermetyczne koszt sztuki ok 6-7zł/szt.

Roslinki rosna poki co z tym ze nie wszystkie maja sie dobrze :( Mieszkam na wyspach i nie mam pojecia gdzie moge dokopic to wszystko o czym wspomniales. Jedyne wyjscie zamowic na allegro :)

Dzieki wielkie wszystkim za pomoc

Pozdrawiam

Statecznik elektroniczny, oprawki bryzgoszczelne, kable możesz poszukać u siebie w sklepach czy hurtowniach elektycznych. Ewentualnie jak koszt przesyłki na wyspy nie będzie za drogi zamówić przez internet.

A bedziesz tak dobry i poszukasz mi na allegro dokladnie tego co potrezba mi do zamontowania tej swietlowki?

Oczywiscie bez swietlowki bo ja kupie tutaj.

Jesli mozesz oczywiscie bo ja niestety nawet nie wiem za bardzo czego szukac :(

Statecznik elektroniczny, oprawki bryzgoszczelne, kable możesz poszukać u siebie w sklepach czy hurtowniach elektycznych. Ewentualnie jak koszt przesyłki na wyspy nie będzie za drogi zamówić przez internet.

A bedziesz tak dobry i poszukasz mi na allegro dokladnie tego co potrezba mi do zamontowania tej swietlowki?

Podaj dokładnie jaką masz długość akwarium? i ważne czy chcesz całe oświetlenie przerobić czy tylko dodać nową świetlówkę?

Podaj dokładnie jaką masz długość akwarium? i ważne czy chcesz całe oświetlenie przerobić czy tylko dodać nową świetlówkę?

Warto przerabiac jak to akwarium bylo nie dawno kupione i jest jeszcze na gwarancji wraz z pokrywa?

Warto przerabiac jak to akwarium bylo nie dawno kupione i jest jeszcze na gwarancji wraz z pokrywa?

Powiem Ci ze swojego doświadczenia. Po 2 miesiącach używania oświetlenia, które było w pokrywie dostarczonego przez producenta zdecydowałem, że zmodyfikuje ta pokrywę, czytałem, szukałem i zastanawiałem się czy dodać do zestawu dodatkową świetlówkę czy całość zrobić od nowa. Ostatecznie zrobiłem nową pokrywę ze spienionego pcv i wstawiłem tam oświetlenie na T5 czego nie żałuję. Całość trochę kosztowna ale wystarczy na długie lata i obecnie owocuje pięknym wzrostem roślin.

Więc na pytanie czy warto? Myślę, że warto. Do kolejnego akwarium 300-350L, które będzie stało w nowym mieszkaniu też zrobię własnoręcznie obudowę i zamontuję oświetlenie. Nie jest to trudna sprawa a sporo radości sprawia gdy widzimy efekt końcowy.

Share

• Create New...