k0rzi Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Witam, wczoraj zakupiłem ww roślinkę i zauważyłem że ma na liściach jakieś małe włoski. Czy to jest normalne czy są to trefne rośliny ? A nigdzie nie moge znaleźć ich opisu by o tym pisali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Zdaje mi się, że to sinice na tych roślinach :/ Wyjmij te rośliny z akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 A mogą to być ewentualnie krasnorosty lub inne glony czy zdecydowanie sinice ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Jakie sinice... to są zdechnięte zielenice Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 22, 2010 Author Share Posted August 22, 2010 Wywaliłem nurzańca, ale widziałem ze sa takie pojedyncze nitki na innych roślinach. Szkoda mi ich wywalać. Jak z tym walczyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Kiedy zalałeś akwarium? Masz tam jakieś ryby? Czy nawozisz rośliny? Też mi się wydaje, że to Zielenice. Ograniczenie światła może pomóc, niepotrzebnie wywaliłeś tamte rośliny. Czy to jest tylko na roślinach czy też na podłożu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 24, 2010 Author Share Posted August 24, 2010 Akwa zalałem 4 dni temu. Nie ma rybek. Nawożę Ferropolem 24. Nitek nie zauwazyłem na podłożu. Występują teraz sporadycznie na niektorych liściach. Generalnie kupiłem tabletki na nicienie AgloStop depot firmy Tetra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Odstaw nawóz na czas walki z tymi glonami ponieważ to tylko przyspiesza ich rozwój. Zmniejsz czas oświetlenia na np. 6 godzin. Nie masz tam jeszcze rybek więc brak światła możesz w szczytnym celu wykorzystać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 24, 2010 Author Share Posted August 24, 2010 A rośliny nie bedą miały z tym problemu skoro dopiero sie aklimatyzują ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 Przez parę dni nic im nie będzie a glony musisz zwalczyć, podmień wody bo nie wiadomo ile tego nawozu wlałeś i odstaw go na minimum miesiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 te glonki będziesz mieć dopóki akwa nie dojrzeje. zrób tak jak pisała red eye a nawet zmniejsz do 5h i co tydzień zwiększaj o 1h Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 OK zmniejszyłem oświetlenie. Tylko mi sie wydaje ze rośliny troche cierpia. Jak długo robic takie zaciemnienie, bo wątpie czy uda mi sie calkowicie tego pozbyc przed wpuszczeniem rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 miałem taki problem z akwarium 5 tygodniowym nie nawoziłem miałem już rybki zmniejszyłem tylko nurt wody od filtra i kupiłem kosiarki 3 szt. ( otoków nie było) od 3 tygodni ani śladów żadnych glonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted August 29, 2010 Author Share Posted August 29, 2010 A szybszy nurt wody wplywa negatywnie na walke z glonami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 wyczytałem na forum że zwiększona cyrkulacja wspomaga rozkwit czy coś w tym stylu fakt faktem mam filtr mini kani 120 i miałem nurt prawie na maxa bo ładnie wyglądały rośliny i tafla wody a po zmniejszeniu efekt ww jest mniejszy ale glonów nie ma śladu tak że coś musi w tym być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0rzi Posted September 12, 2010 Author Share Posted September 12, 2010 Faktycznie otoski dały rade. Już nicieni prawie nie widać. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts