Migdek Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Chce sie dowiedziec czy ktos teo uzywa? Jak trzeba tego dokonac? na 50l 5ml ale do akwa z rybkami? I ile czasu zajmuje temu srodkowi "wyparowanie"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 ja uzywałem ;] woda robi sie lekko niebieska lecz po 1-2 h znika i woda powinna byc przejzysta ;] do wody z rybami mozesz dawac ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 I tu jest problem. Wczoraj zostało dodane wieczorem i do dzisiaj woda ma ten dziwny kolor środka :/ 2 rybki mi zdechły, nie kumam co się dzieje:/ A woda zamiast zrobić się przejrzysta to dalej mętna jest a do tego jeszcze ten kolorek z deka został :/ Co mam robić???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 czyli za duzo dałes/aś ... jezeli do tej pory masz ten kolor.. u mnie nigdy nie był dłuzej niz 1-2 godziny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Jest napisane ze dawac 10ml na 100l wody... ja mam 54 a wlane zostalo niecale 5ml...:/ No ale co mam teraz robic? czekac az to zejdzie, czy wymiana wody, czy co..? Rybki nie zdechna? Przez noc wytrwaly a to wczoraj 2 zdechly.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 I dlaczego woda jest nadal metna?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
basia0406 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 A dlaczego była mętna przed dolaniem środka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Ponieważ było wzburzane dno i nie chciało zejść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Ja jak lałem to kiedyś to po godzinie woda była normalna, na pewno za dużo wlałeś> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Ja wolę przeliczać na krople wtedy wiem, że za dużo mi się nie wleje . Musiałaś tak jak już mówili poprzednicy wlać za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Może z tym preparatem coś nie tak. Ja lałam kiedyś i było ok. A jeśli jest trochę syfu z dna w wodzie po np. przesadzeniu roślinki itp, to niech sama się "uspokoaja". Po kilku godzinach osiądzie na dnie, po co lać chemię niepotrzebnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Jestem osoba drobostkowa. Jest 10ml na 100l. Ja mam 54l a bylo wlane 4,5ml. Wiec nie powinno byc za duzo jak to mowicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukson997 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 czy to ten niebieski srodek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Tak, to ten niebieski. I nadal nie odpowiedzial mi nikt co mam zrobic teraz, skoro jeszcze troche tego jest? Samo sie ustabilizuje? Mam czekac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Może podmień trochę wodę. Ja bym tak zrobiła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 To nic nie daje... Poczekam 2 dni. Jezeli sie nic nie zmieni to moze podmienie wody troszke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukson997 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 z tego co wiem to srodek dezyfekujący taki profilaktyczny i barwi wode na naiebiesko. dodajemy z rybkami.kolaor zaniknie po 2 dniach ok. a co do metnej wody to moze trzeba ja juz wymienic. pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 NIGDY się nie wyminia całej wody. Podmienia się co tydzień 30 - 20 % Cierpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris8501 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 witam, co do dawkowania to proponuje nie sugerować sie tym co piszą na etykiecie,na przyszłość dodawaj zawsze troszke mniej niż pisza. ja proponuje żebyś podmienił troszkę wody i przy okazji przeczyścił filtr dobrze by było podnieść temperaturę wody w trakcie podmiany unikniesz rybiej ospy powodzenia ______________ 112 l Obsada: 4 skalar żegłowiec 20 neonków innesa 5 danio 2 bocja wspaniała 2 molinezja 2 kirysek panda 3 glonojady Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris8501 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 NIGDY się nie wyminia całej wody. Podmienia się co tydzień 30 - 20 % Cierpliwości. Święte słowa Patrycjo poczekaj kilka dni częsta wymiana wody może powodować choroby ryb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Filtr 2 dni temu czyszczony, widze ze nadal dobrze się sprawuje. Właśnie tak te dawkowanie mnie niepokoiło. Na następny raz będę wiedzieć, że moja intuicja jest dokładniejsza i ma racje Jeżeli chodzi o temperaturę, to nie będę podwyższać ponieważ mam 24-26 stopni. Tak jest prawidłowo. 8-) Nie chce mi się powtarzać ale chyba muszę znów. Poczekam kilka dni i jeżeli nie będzie się stan wody poprawiać to podmienię małą ilość Czytać proszę wszystkie posty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Jaki to filtr ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 filtr wewnetrzny elite jet flo 50 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 To podmień 40 % wody, odmul porządnie dno, jeszcze raz wyczyść filtr, to wszystko co możesz zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 8, 2009 Author Share Posted January 8, 2009 dzisiaj woda jest jakby czystsza. Poczekam jeszcze do jutra albo do soboty. Zobacze. Jak nie to zrobie jak podpowiadasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts