krecik06 Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Siema mam akwarium 60L z obsadą: 15x rozbora klinowa, 6x kirysek (kirysków są 3 rodzaje 2 pstre, 2 takie całe czarne i 2 których nazwy nie znam też z tych które nie rosną zbyt duże) Mam zamiar dokupić jeszcze 10 krewetek Red Cherry Moje akwarium obecnie wygląda tak: http://img375.imageshack.us/gal.php?g=64444795.jpg Światło pali się od rana do wieczora codziennie rano wlewam 1ml tego: http://allegro.pl/item1187707304_easyli ... lenek.html (opis tego produktu jest na zdjęciach na tej aukcji) Filtr jaki pracuje przy tym akwarium to Tetra tec EX600 I teraz mam 2 pytania: 1. Czy pompka do napowietrzania jest konieczna? (chciałbym pozbyć się jej całkowicie z akwarium) 2. Na jak długo starczą mi te wkłady w filtrze jeśli będę czyścić (płukać w spuszczonej wodzie z akwarium ) je co tydzień lub co 2tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Obsada niestety źle dobrana, ale nie o tym dział. Jeszcze tam widzę nawet molkę.... Światło ma się nie palić od rana do wieczora, tylko 10, max 12h Kup sobie wyłącznik dobowy, problem z codziennym włączaniem i wyłączaniem oświetlenia ręcznie zniknie. Co do napowietrzania - zwykle jest całkiem zbędne. Ustaw deszczownie tak żeby poruszała taflą wody. Wtedy możesz bez stresu wymontować napowietrzacz z akwarium. Na to jak czyścić wkłady odpowiem pytaniem: Jakie wkłady masz w filtrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krecik06 Posted August 20, 2010 Author Share Posted August 20, 2010 Czemu obsada jest zła jeśli możesz to napisz (tak masz racje są tam 3 molinezje i mieczyk ale oddam je za tydzień jak kolega wróci z wakacji) A wkłady w filtrze to: ceramika, węgiel, takie plastikowe kulki i jakieś gąbki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Z tymi razborami jest tak, że wiele osób twierdzi że się nie nadają do tego litrażu. Moim zdaniem jednak mogą być, szczególnie że w toni nie ma żadnych innych ryb, więc o nie nie będę się czepiał. Kiryski - rybki stadne. W tej wielkości akwarium powinno się je hodować w jednogatunkowych stadkach i ilości przynajmniej 5-6 sztuk. Do tej wielkości akwarium nadają się kiryski panda, lub pigmeje. Pstre rosną za duże jak na ten litraż. Co do mieczyka/molek, sprawa oczywista - muszą zniknąć i znikną. Mam nadzieje tylko że kolega ma przynajmniej 100l... Jak chodzi o wkłady. - ceramikę - ogólnie się nie czyści jeśli nie ma takiej potrzeby tylko wymienia jak popęka. - węgiel - zdania co do zastosowania tego w filtrach na co dzień są podzielone, większość jednak odradza jego stałe używanie i stosowanie tylko np. po kuracji lekami. Węgla nie czyścimy tylko wymieniamy gdy się zużyje. - bio kulki - moim zdaniem takie plastikowe wkłady to lipne złoże dla bakterii nitryfikacyjnych. Optymalnym rozwiązaniem byłoby założenie małego prefiltra gąbkowego na wlot wody do kubła [czyli po polsku założyć tam zwykłą akwarystyczną gąbkę] - a kubeł zasypać ceramiką/keramzytem. Wtedy tylko co jakiś czas czyścisz ten pre-filtr, a reszta jw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Do akwarium towarzyskiego polecam zainwestować w gąbki i ceramikę a na górze dać watę albo włókninę i tym wypełnić filtr. Wtedy czyszczenie możesz wykonywać raz na pół roku albo raz na kwartał. Miałam ex600 dość długi czas i takie połączanie wkładów sprawowało się u mnie najlepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krecik06 Posted August 20, 2010 Author Share Posted August 20, 2010 ok dzięki A co do mediów filtracyjnych to założyłem nowy temat. OFF Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts