arturr151 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Mam filtr aquael fan1 chciałbym wymienic gabke na wieksza jakie może ona mieć wymiary i co ona da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 To znaczy na jaką gąbkę? FAN - 2 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Co da to ty powinieneś wiedzieć bo ty chcesz ją wymienić A co da będzie większa powierzchnia filtracyjna Jakie wymiary no nie wiem kup po prostu do FAN2 i ją podetnij jak będzie miała trochę za duże wymiary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturr151 Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 taka by sie nadawała czy musi byś od fan2 http://allegro.pl/item1187157416_gabka_ ... aniej.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Nie nada się bo jest za szeroka musi być od FAN 2 I po mojemu jest to trochę bez sensu bo będziesz musiał ją i tak przycinać albo ją wepchasz na siłę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturr151 Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 a gdybym wsadził od fan 2 to musze zdjać ta pokrywe dolna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 1. Używaj koropek, przecinków itp. 2. Wystarczy, że ją przytniesz na styk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Raczej nie ale wiadome że FAN 2 jest dłuższy więc gąbka jest dłuższa co za tym idzie na siłę będziesz musiał tę gąbkę wpychać Jak ci tak zależy to już lepiej kupić FAN2 Będziesz miał większą moc filtracyjną i powierzchnię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Ale jak zdejmie obudowę, to będzie raczej dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Ale ta obudowa wiele daje np. nie musisz często czyścić gąbki Ale jak chcesz bez obudowy to możesz założyć nawet tą gąbkę którą podałeś w linku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturr151 Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 ale gdyby ta gabka z allegro była zalożona bez obudowy dolnej była by dobra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 No tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Tak powinna ale lepiej się zapytać o średnicę dziury w gąbce i sprawdzić jaką ty masz bo nigdy nic nie wiadomo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Ta rurka co jest w filtrze, to powinna pasować do każdego wkładu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturr151 Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Dzięki za szybką odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 No nie sądzę są różne wymiary po mojemu lepiej sprawdzić niż później odsyłać tą gąbkę No ale większość szparek pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Na pewno ten FAN ma tą wystającą z filtra rurkę do którego podłącza się gąbkę? Ten filtr z serii fan z którym miałem do czynienia nic takiego nie miał, wkładało się tylko prostokątną gąbkę do dolnej pokrywy i tyle. Może to był jakiś wyjątkowy egzemplarz bo wszystkie inne filtry wewnętrzne z jakimi się spotkałem taką rurkę miały. Co do gąbek... w co drugim zoologicznym macie ich pełen zestaw. Niektórych rzeczy nie warto kupować przez net. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_co_to_jest_ryba? Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Idź z filtrem do zoologicznego i se po przymierzaj która pasuje,,,, ja jak pójdę do zoologicznego to czasem siedzę tak długo że niektórzy klienci mnie za sprzedawce biorą ,,, ale za to zawsze jestem zadowolony ze swojego zakupu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati1301 Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Mam podobne pytanie. Mam filtr Turbo 1000 Aquael,a zmieniłem gąbkę z firmowej na większą teraz ma 18 cm długości (sama gąbka). Zauważyłem że drobne zanieczyszczenia pływają po akwarium (126 l) i nie przylegają do gąbki, część jest przyklejona ale duża ilość po prostu płynie dalej, nawet przy bliskim kontakcie z gąbką. Zastanawiam się czy filtr nie jest za slaby do tej gąbki (nie ma ciągu) lub czy po prostu gąbka nie jest za duża ? Wymiary gąbki którą mam obecnie to 18x12x12 (cm), jest to gąbka czarna z dużymi dziurkami, taka sama materiałowo jak oryginalna, która była w zestawie. Jakiś czas miałem gąbkę zwykłą, gęstą typu: "tapczanowa" czyli z normalnej gąbki za 7 zł, tamta z kolei miałem wrażenie, że za często jest już brudna oraz, że filtr się zapycha dlatego postanowiłem ją zmienić. Zastanawiałem się czy cyrkulator od 1500 turbo nie rozwiązałby sprawy ? Jakieś wasze uwagi w tym temacie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts