Jump to content

Większa gabka w filtrze

arturr151
 Share

Recommended Posts

Raczej nie ale wiadome że FAN 2 jest dłuższy więc gąbka jest dłuższa co za tym idzie na siłę będziesz musiał tę gąbkę wpychać

Jak ci tak zależy to już lepiej kupić FAN2 ;) Będziesz miał większą moc filtracyjną i powierzchnię

Na pewno ten FAN ma tą wystającą z filtra rurkę do którego podłącza się gąbkę?

Ten filtr z serii fan z którym miałem do czynienia nic takiego nie miał, wkładało się tylko prostokątną gąbkę do dolnej pokrywy i tyle. Może to był jakiś wyjątkowy egzemplarz bo wszystkie inne filtry wewnętrzne z jakimi się spotkałem taką rurkę miały.

Co do gąbek... w co drugim zoologicznym macie ich pełen zestaw. Niektórych rzeczy nie warto kupować przez net. ;)

• 2 years later...

Mam podobne pytanie.

Mam filtr Turbo 1000 Aquael,a zmieniłem gąbkę z firmowej na większą teraz ma 18 cm długości (sama gąbka).

Zauważyłem że drobne zanieczyszczenia pływają po akwarium (126 l) i nie przylegają do gąbki, część jest przyklejona ale duża ilość po prostu płynie dalej, nawet przy bliskim kontakcie z gąbką. Zastanawiam się czy filtr nie jest za slaby do tej gąbki (nie ma ciągu) lub czy po prostu gąbka nie jest za duża ?

Wymiary gąbki którą mam obecnie to 18x12x12 (cm), jest to gąbka czarna z dużymi dziurkami, taka sama materiałowo jak oryginalna, która była w zestawie.

Jakiś czas miałem gąbkę zwykłą, gęstą typu: "tapczanowa" czyli z normalnej gąbki za 7 zł, tamta z kolei miałem wrażenie, że za często jest już brudna oraz, że filtr się zapycha dlatego postanowiłem ją zmienić.

Zastanawiałem się czy cyrkulator od 1500 turbo nie rozwiązałby sprawy ?

Jakieś wasze uwagi w tym temacie ?