Jump to content

Jama, skała

marcinxd777
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałem przedstawić Wam ozdobe do akwarium którą wykonałem sam.

Użyłem kamieni, silikonu i gumek od klawiatury od komputera jako podstawki do skały.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak silikon wyschnie na dobre to wstawie zdjęcia jak prezentuje się w akwarium :D

Te gumki z klawiatury na pewno nie będą toksyczne?

Jakiego silikonu użyłeś? Nie każdy się nadaje...

Co do konstrukcji, co prawda w naturalnym środowisku ryb budowle w stylu stonehenge nie występują, ale to i tak lepsze niż jakiś zatopiony statek czy inne cudo :P

Hm..

taka w sumie troche nienaturalna.

Te gumki od klawiatury są zbędne, a co gorsza toksyczne.

Silikonu jakiego użyłeś?

Mam nadzieję, że akwarystycznego?

Edit;

Jakie masz akwa?

Bo widzę tam welonkę, brak światła i mętną wodę.

Najpierw zapewnij rybom właściwe warunki, później bierz się za ozdóbki.

Wiec :

Silikon jest akwarystyczny, te widoczne ślady silikonu będą usunięte po pełnym wyschnięciu.

Te gumki raczej usunę bo nie jestem pewny czy właśnie nie są toksyczne. Woda nie jest mętna tylko aparat był ustawiony na makro. Akwarium mam 70l a w nim 4 welony, 4 kirysy i ślimak. Akwarium planuje wymienić na większe ze względu na welony.

A masz pokrywę???

lepiej zamontować świetlówki i sie pobawić z roślinami efekt 100 razy lepszy niż takie groty,,,, albo możesz roślinami obsadzić tą grotę itp,,,,

Przy czterech welonach? Tutaj może poszaleć co najwyżej z twardymi i cieniolubnymi anubiasami itd.

lepsze to niż Malawi ,,,, bez ryb ....

Chyba bez roślin? ;)

A i w niektórych malawi są rośliny, ale zwykle tyle ile w takim typowym akwarium z welonami [czyli bardzo mało]. ;)

Priorytetem jest tutaj większe akwarium, gęsto obsadzonego roślinami holendra i tak nie zrobi bo welony pozjadają rośliny.

lepsze to niż Malawi ,,,, bez ryb ....

Chyba bez roślin? ;)

Chodziło mi o to że zrobi swoiste "malawi" (same skałki) bez roślin,,,,, tylko będzie brakować ryb odpowiednich do tego zbiornika ,,,, ale zgadzam sie z tobą za wiele gatunków roślin nie zasadzi,,,, ale dobry i mały akcent jakiś twardszych :mrgreen:

Te gumki od klawiatury są zbędne, a co gorsza toksyczne.

Te gumki z klawiatury na pewno nie będą toksyczne?

Skąd takie Wasze domysły ?

Czyli co to co nie jest tłustym drukiem podpisane Akwarystyczny już się nie nadaje ?

Ja bym chciał tutaj na forum wypowiedź kogoś kto dokładnie wie z czego to się składa a nie to co nieznane to toksyczne.

Mi się wydaje że to ze zwykłego silikonu robione ale do tych skałek ma to tylko zastosowanie takie jak na przykład chcemy wyciągnąć z akwarium i gdzieś położyć żeby powierzchni nie zarysowała.

Proszę nie paplajcie jak automaty. No chyba, że kupujecie tylko drogie produkty najlepszych marek z atestami i unikacie chińszczyzny. Bo w Chinach to przecież często wykrywano szkodliwe substancje w zabawkach dla dzieci to co może być ze sprzętem akwariowym?

Dobrze e_gregor pisze. Wiele rzeczy trzymanych w akwarium pochodzi z Chin i dopiero one mogą być toksyczne. Ja bez obawy wsadziłbym taką gumkę i bym się nie martwił jeżeli zauważył bym jakieś złe symptomy u roślin lub zwierząt to wyciągnąłbym to.

• 3 weeks later...