tolekbanan Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Witam posiadam akwarium 200l z filtrem Aquael FNZ-2 i grzałką(taką zwykłą). W zbiorniku na dzień dzisiejszy znajduje się 17 rybek: 1x skalar (mały, wielkości nakrętki od Nestea), zamierzam dokupić drugiego tej samej wielkości 1x glonojad - prawdo podobnie wąsacz 5x neonków innesa - wiem że to rybki stadne więc myślę o dokupieniu jeszcze pięciu 4x danio (2x lamparci i 2x pręgowany) jedna samica nosi ikrę więc ją oddzieliłem od samców jutro albo pojutrze wpuszczę samca i zobaczę co z tego wyjdzie. 4x gupiki 2x molinezja odmiana Black Molly Jest to dobry zestaw rybek czy raczej radzicie mi go zmienić? Z góry dziękuję za pomoc:) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 skalary dokup jeszcze kilka sztuk jak się dobiorą to zostaw max 2 pary 2+2 glonojad 20x neonków innesa 15x danio ale zdecyduj się na jedną odmianę 2+ 4 samice x gupiki 1+2 molinezja odmiana Black Molly Poprawiłem trochę co ty na to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolekbanan Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Kilka to znaczy tak z 4-5? Glonojady dokupię zwłaszcza że ten jest mały i nie do końca radzi sobie z akwarium. 20 neonów wydaje mi się trochę dużo.. ale zdam się na Ciebie:) Samica pręgowanego nosi ikrę, więc dopuszczę też samca tego gatunku i mam nadzieje że coś z tego wyjdzie, a wtedy jak młode podrosną to je wpuszczę... Resztę też da się bez problemu załatwić.. Dzięki:) Aaa.. jeszcze jedno co do molinezji gdzieś czytałem że rodzą one mniej młodych, ale większych rozmiarów. To prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Tak molinezje rodzą się większe a czy jest ich mniej nie sądzę bo to już zależy od wielkości samicy na pewno zauważysz różnicę po między małym gupikiem a małą molinezją Najlepiej jak byś dokupił kilka małych skalarów jak dorosną to się dobiorą w pary i będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolekbanan Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Czyli dokupić jeszcze tak z 4-5 skalarów i 15 neonków i będzie dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 I będzie ok chodź możesz mieć nawet 25 neonów bo maż duże akwarium no ale jak chcesz 15 neonów to będzie ok Tak dokup tyle młodych skalarów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolekbanan Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Ok, wielkie dzięki za wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Errykz nie zauważył jednej ważnej rzeczy. Masz za słaby filtr. To co pisze producent że nadaje się do 200l to bajka. Przy tylu rybach i takim akwarium nie da rady. Dokup przynajmniej drugi, albo kubeł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 tolekbanan Kup FZN3 bo FZN2 jest trochę za słaby do tego akwarium a najlepiej kubeł Atreyu Zauważyłem ale zaczeliśmy o obsadzie i zapomniałem dodać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolekbanan Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 ten filtr robi 750l/h czyli 3pojemności akwa na godzinę... to nie starczy? nie czytałem czy producent sądzi że jest do takiej objętości... kupiłem go razem z akwarium po znajomości.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Mi też się wydaje że starczy no ale to jest 200l Więc sam nie wiem ja mam kaskadę FZN2 w 45 l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Do 200l, sam FZN2 nie wystarczy. Producent niby pisze że to jest maksymalny litraż, ale te wartości są zawyżone. Dokup jakiś drugi filtr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolekbanan Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Nie wiem.. sądzę, że jeśli się jeszcze do tego regularnie czyści dno z większych nieczystości i podmienia wodę to ten filtr starczy. Wystarczy systematyczność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Uważaj jak chcesz w końcu to twoje akwarium Jak nie będziesz przerybiał akwarium to będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolekbanan Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Dlatego też pytałem się o ilość i gatunek ryb które posiadam, czy pasują do siebie i czy nie będzie problemu jak dodam jeszcze kilka:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czort Posted August 30, 2010 Share Posted August 30, 2010 Nie ma znaczenia ile razy filtr obróci wodę w ciągu jednej godziny ponieważ woda raz jest mniej zabrudzona raz więcej przy takiej ilości rybek raczej więcej oprócz wymiany lub dokupienia filtra proponuję jeszcze z dwa lub trzy kiryski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts