Flaku1995 Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Witam serdecznie mam problem, ponieważ kilka dni temu wlozylem do akwarium korzeń z debu, 4 kamienie wygotowałem wszystko i włozylem do akwa. Na drugi dzien woda byla metna lecz juz pozniej była lepsza a teraz znowu mleko. PARAMETRY: pH:6.8 KH:5 GH:14 NO²:5 NO³:60 NH³:0.7 Co mam zrobic??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
faranek22 Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Może ten korzeń trzeba dokładnie przepłukać i nie będzie problemów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Byl myty i gotowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 No2 ma wynosić 0 a No3 też masz za wysokie tu korzenie i kamienie nie mają nic wspólnego poczytaj o dojrzewaniu akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Jeśli masz akwa zalane kilka dni temu to właśnie przechodzi cykl azotowy.Mam nadzieję,że nie ma w nim rybek.Jeśli nie ma to dobrze,nie ma się czym martwić.Za kilka dni dojdzie do normy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Ja to akwa mam 6 miesiecy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 A podmieniasz wodę, odmulasz? Co ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Tak odmulam co ok 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Odmulaj co tydzień i podaj obsadę akwarium bo pojemność to chyba 81 l ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 A odmulacz masz z funkcją zwracania wody z powrotem do akwarium? Czy woda do wiadra? Chodzi mi ogólnie o to czy woda jest podmieniana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Dokładnie może masz ten odmulacz bateryjny ze skarpetą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Nie mam zwykly odmulacz na zasysanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 To jaką masz tę obsadę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 A w jaki sposób czyścisz filtr (ja płuczesz wkłady w kranówce)? Czy nie dolewałeś czegoś (chemii ) aby wyklarować wodę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 NO²:5 NO³:60 NH³:0.7 Skoro akwarium ma 6 miesięcy, a parametry są takie jakie są to albo źle opiekujesz się akwarium, albo masz przerybienie. Wyłączasz filtr na noc, lejesz chemię/leki/uzdatniacze do wody, czyścisz filtr w kranówce/lejesz nieodstaną kranówkę podczas podmian? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Wlasnie ostatnio mnie nie bylo w domu, mama opiekowala sie akwa i plykala w kranowce, i ostatnio dodalem tabletke na glony zoolek algitox. Wode dzisiaj wymienialem odstana +24 h i dodaje sera aqautan. obsada: 4 Danio 2 molinezje 5 kirysow 2 mieczyki 6 rozborek 2 gurami ktore sprzedam. za kilka dni kupe malych mieczykow na sprzedarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonson Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Wode dzisiaj wymienialem odstana +24 h Chwila... wymieniasz całą wodę :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 nie 25l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 No to obsada mało trafna: Danio, Mieczyki- wyjazd, Gurami sam wiesz, "Kupa małych mieczyków na sprzedaż? Lepiej się módl żeby ktoś je chciał za darmo." No i Gurami, również out. Teraz już wiadomo skąd te parametry, a już się bałem, że masz cykl azotowy w momencie szczytu, a tu po prostu ryby pływają we własnych "odchodach" przy takiej obsadzie musiał bys mieć całe akwa zarośnięte roślinami, żeby poradziły sobie z tym, (pomijając, że akwarium nie jest odpowiednie dla wymienionych gatunków ryb, dlatego tez łatwiej (miejmy nadzieje) i zdrowiej dla nich i dla Ciebie będzie jak je oddasz a problem prawdopodobnie sam się rozwiąże. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Przerybienie, przerybieniem ale problem nie wynikł z tego tylko z mycia filtra w kranówce i dolanej chemii (myślę o tym algitox raczej nie pomógł niby są bezpieczne ale nawet małe dawki mogą powodować osłabienie ryb) , zostały usunięte bakterie nitryfikacyjne więc akwarium dojrzewa na nowo, więc cykl azotowy jak to piszecie "szczytuje" :zamieszany: Kup sobie tetra nitrate minus doraźnie pomoże usunąć związki azotu nim się unormuje sytuacja w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Czyli na powstanie takich parametrów a nie innych przyczyniła się cała masa drobnych i większych błędów, nie można wyróżnić tutaj jednej jedynej rzeczy odpowiedzialnej za taką sytuacje, dlatego w przyszłości należy przestrzegać pewnych zasad (wymienionych we wcześniejszych postach) aby uniknąć takich problemów. (ale sobie posta nabiłem;P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaku1995 Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts