Shamrock Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 W moim akwarium od niedawna pojawiły się glony. I mam pytanie odnośnie ich zwalczania. Jaki znacie dobre i szybkie(niekoniecznie) sposoby zwalczania glonów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Co do środków to nie wiem ale zależy ile światła dajesz do zbiornika bo to też sprzyja rozwojowi glonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Jakie glony konkretnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamrock Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 Sprawa wygląda tak: - nazwy glonów nie znam - światło w akwarium to 25W, świeci się przez 11h - glony to takie małe zielone kropeczki, które znajdują się na ściankach akwarium, są płaskie - nie chcę wlewać preparatów na glony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Ja tez takie miałam. Ale wycieram i znikają. A u Ciebie gąbeczką się nie da? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hodowca1 Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 ja jak miałem na słońcu akwa z narybkiem to z dnia na dzie było zielone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamrock Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Spróbuje wycierać je codziennie i myślę, że całe akwa mi nie zarośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romlas Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 a mi pojawiły sie jakieś tydzięń temu okrzemki(chyba, z tego co czytam na forach) takie ciemno brązowe kłaczkowate kępki na kilku liściach jednej rośliny blisko powierzchni... bać sie? reagować? w sumie to nie widze żeby sie nadal rozwijały... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamrock Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Chyba ostatnio spotyka mnie jakiś pech ;(. Nie dość, że na szybie akwarium te glony, to jeszcze atak krasnorostów(nie wiem czy to to - są to takie ciemne włoski na łodygach roślin, liściach itd.). Proszę powiedzcie mi jak mogę ich szybko się pozbyć? Jestem w stanie użyć preparatów, ale z tego co czytałem to są skuteczne przez tydzień, a później glony wracają ze zdwojoną siła, czy to prawda? Sam już nie wiem co mam robić i myśleć . . . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pisklak Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 wpusc Otoski ze 4-5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Tak to prawda chemia jest tylko doraźna. Co do glonów to proponowałbym zaopatrzyć się w testy NO3 i dużo cierpliwości. Oczywiście masz mało światła, jakie masz rośliny? Czy sypiesz nawozy ? Zachęcam do lektury http://www.pmp.p-net.pl/walka_z_glonami.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamrock Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Czy one na pewno będą, aż tak skuteczne ? Co do nawozów to używam tylko tych które się wlewa - Sera Florena. Poczytam tą stronkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamrock Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Zachęcam do lektury http://www.pmp.p-net.pl/walka_z_glonami.htm Spróbowałbym sposobu z kwaśnym torfem, ale czy on będzie bezpieczny dla ryb? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Zaprzestań nawożenia, przy takim oświetleniu rośliny nie korzystają z nawozu, za to glony owszem. Co do światła musisz coś dołożyć o odpowiedniej barwie. Jakie masz świetlówki ? i jakie i ile roślin. Nic na razie nie kombinuj z torfami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamrock Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Sprawa wygląda tak: - przestane nawozić i nie skorzystam z torfu - przedtem miałem tylko 10W(!!) to była masakra. - dołożyłem 15W - barwy to: 10W - 4000K, 15W - 15000K - rośliny rosną w szybkim tempie, więc światło chyba nie jest za słabe - na razie dodanie świetlówki jest niemożliwe (brak funduszy i miejsca w pokrywie) Sumując wszystko to mam jeden WIELKI PROBLEM i sam już nie wiem co mam robić. Może jakoś będę systematycznie usuwał je i zobaczymy kto wygra te walkę, ale jeszcze na nacie poszukam informacji o zwalczaniu glonów. Zapomniałem o roślinach. Nazw niestety nie znam bo w akwarystycznym są raczej nazwy łacińskie, ale mam ich około 11. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Wiesz życzę Ci powodzenia, lecz bez odpowiedniego oświetlenia nie masz szans. Obie świetlówki mają mało odpowiednią barwę dla roślin, lecz dla glonów jest super. Przeczytaj to http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=11334 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts