Marcin!991 Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Słuchajcie, nie zmiernie zastanawia mnie jedna rzecz, słyszałem o tym, że na 1cm ryby powinien przypadać 1L wody. To prawda? Bo jeśli tak to czemu na jednego bojka potrzeba 25L ? :zamieszany: trochę mnie to zastanawia. Wytłumaczycie mi to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Moim zdaniem cm ryby na 1 litr to bzdura.W takim razie mógłbym mieć np.jakiegoś suma w 30l Nawet mały neon potrzebuje dość dużego akwa-jest stadny a stado musi mieć miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Aha. A kiedy proponujecie komuś jakąś obsade, np. do 112L akwa, to wy znacie te ryby już z warunków w jakich żyją, czy przeliczacie to jakoś właśnie na podobnej zasadzie jaką podałem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Słuchajcie, nie zmiernie zastanawia mnie jedna rzecz, słyszałem o tym, że na 1cm ryby powinien przypadać 1L wody. To prawda? Bo jeśli tak to czemu na jednego bojka potrzeba 25L ? :zamieszany: trochę mnie to zastanawia. Wytłumaczycie mi to?Takie przeliczniki nie istnieją Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 18, 2010 Administrator Share Posted August 18, 2010 ... na 1cm ryby powinien przypadać 1L wody... To najlepsza bzdura(wręcz głupota) akwarystyczna jaką w życiu słyszałem I uwielbiam posty gdy ktoś właśnie w ten sposób "przelicza" To tak nie działa. Giceps ma średnio 35cm. Więc akwa dla niego to 35l? Nawet się nie obróci. Sprawdźmy inaczej. 1cm ryby na 5l. Czyli 35cmx5=175l. Hmmm....teoretycznie działa. ale jak akwa będzie o wymiarach, np: 200x25x reszta na wysokość. To też się przecież nie obróci. Bierzemy skalary. 10cm rybyx10=100 100x6szt=600 Czyli mamy akwa 600l. Teoretycznie wspaniale nawet. ale jak akwa ma 35cm wysokości? To co wtedy? Mam dalej wymieniać? Takie przeliczniki są same w sobie do kitu. Podałem Ci 3 wersje: razy 1, razy 5, razy 10. Trzeba uwzględniać o wiele więcej rzeczy przy dobieraniu obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Aha. Fakt. Co się bierze pod uwagę przy doborze to wiem, Atreyu mi mówił. Tylko ten fakt właśnie z tym przelicznikiem mnie zastanawiał, ale już wszystko jest wyjaśnione. Dziękuję Wam. Można zamknąć temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts