Jump to content

Czyszczenie Eheim 2228

Share

Recommended Posts

Muszę o to zapytać bo wydaje mi się to dość ważne a nie chcę przedobrzyć.

Posiadam filtr Eheim 2228. W jaki sposób czyści się tego typu filtry. Czy wkłady SubstratPro i Eheim Mech można po prostu wypłukać pod bieżącą wodą. To samo zrobić z gąbkami a wodę z kubła zlać do zlewu i wymyć ciepłą wodą. Producent w instrukcji radzi płukać wkłady pod ciepłą wodą a gąbki wymieniać na nowe co jednak się dzieje z bakteriami?

Wkłady tylko przepłucz zimną a nie ciepłą wodą a gąbkę dobrze opłucz i kubeł zalej od nowa zimną wodą

No i zabij wszystkie bakterie

strikerbest Wkłady i gąbkę przepłucz w wodzie z akwarium, kubeł możesz przepłukać pod kranem ale zalej go wodą z akwarium

• Administrator

Ja czyszczę swój raz na kilka miesięcy. Zaraz będzie, że sieję herezje ;p no ale ja myję wszystko ciepła wodą. Powodzenia przy myciu tylu wkładów w wodzie z akwarium. Tylko bym je opłukał i tyle. W dużym, dojrzałym akwarium jest pełno bakterii(woda, podłoże). Jakoś nie zauważyłem, że ten sposób czyszczenia wywiera jakiś wpływ na akwarium. No ale jak to widać z moim podpisie, nie znam się na tym od strony teoretycznej :roll: .

Zalewam go już wodą z akwarium, bo nie chce mi się targać pełnego kubła z łazienki. W dodatku zalewanie od razu z akwarium, praktycznie od razu odpowietrza mi cały filtr. Ciśnienie wody automatycznie wypiera całe powietrze jakie się w nim znajduje.

Dla spokoju duszy oraz aby Cię tutaj nie zjedli. Wypłucz wkłady biologiczne w wodzie z akwarium. Natomiast wszystkie gąbki w kranie. Wiem ile się w nich zbiera syfu. Czyszcząc je porządnie w wodzie z akwa może się okazać, że nie masz tyle wody w akwarium :roll: . A i tak wiecznie będzie z nich wypływał syf.

Ja czyszczę swój raz na kilka miesięcy. Zaraz będzie, że sieję herezje ;p no ale ja myję wszystko ciepła wodą. Powodzenia przy myciu tylu wkładów w wodzie z akwarium. Tylko bym je opłukał i tyle.

Ja swój czyszczę raz na rok lub dwa i tak jak mówisz płucze tylko w wodzie z akwarium nie szoruje do czysta ;)

Ja płuczę wszystkie wkłady w jednym wiadrze wody ściągniętej z akwarium tak niezbyt dokładnie. Po prostu wyciągam po koszyku, wsypuję do wiadra z wodą, zamieszam ręką i wsadzam z powrotem do filtra. Średnio robię to raz na kilka miesięcy.

To wtedy bakterię giną w wkładach filtra. A tak możesz je uchować. Po co niby akwarium ma dojrzewać. Po to żeby pojawiły się te bakterię w filtrze oraz podłoży. Jeżeli będziesz czyścił w kranówce znów będziesz musiał czekać aż dojrzeje. A do akwarium najlepiej lać wodę odstaną 24h by nie było w niej chloru ;)