hedora Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Witam, to mój pierwszy post na forum. Dostałem akwarium/terrarium o wymiarach 40x40x20 cm i zastanawiam się czy taki niski zbiornik nadaje się do hodowli rybek? Wcześniej był w nim trzymany przez krótki czas jakiś mały żółw wodny (nie wiem dokładnie). Krewetkarium raczej mnie nie interesuje, chociaż chętnie widziałbym krewetki jako dodatek. Standardowe akwarium 25l jest wyższe o 5cm, to dość spora różnica. Myślałem nad chyba typową obsadą: bojownik + krewetki (wiem, że może je atakować), albo gupiki (ile?) + ew. krewetki. A może jakaś inna rybka nadaje się do takiego nietypowego zbiornika? Dodam, że to moje pierwsze akwarium. Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_co_to_jest_ryba? Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=39&t=19607 Tu masz trochę o tym, w akwa o długości 40cm spokojnie możesz trzymać bojownika samca i z pewnością krewetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 To to jest akwarium czy terrarium :zamieszany: Terrarium ma przecież drzwiczki u dołu :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 18, 2010 Administrator Share Posted August 18, 2010 To to jest akwarium czy terrarium :zamieszany: Terrarium ma przecież drzwiczki u dołu :zamieszany: Przy okazji: Terrarium składa się z akwarium na dole oraz "drzwiczek" na górze. Od kiedy terrarium na drzwiczki od dołu? A wracając do sedna sprawy: Dział, tytuł tematu oraz pierwszy post dobitnie sugerują, że zostało tutaj zadane pytanie o obsadę. A nie o konstrukcję terrarium/akwarium. Reszta tutaj: 5. Zasady pisania postów i tematów: 5.1. Posty niewnoszące nic do dyskusji... 5.2. Na Forum usuwane lub blokowane są tematy i posty, ewidentnie naruszające netykietę, niniejszy Regulamin oraz ogólnie przyjęte zasady przyzwoitości, w szczególności wątki i posty: a) nie na temat (tzw. Off Topic). b) poruszające temat już poruszony na Forum w innym miejscu. f) nie wnoszące nic do tematu. g) tzw. Spam czyli: - pisane tylko po to by nabić sobie licznik. - pisane bez większego sensu. - nie wnoszące niczego do omawianego tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonson Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 W takim akwa możesz trzymać zarówno bojownika jak i gupiki, (ale nie razem) jeśli zdecydujesz się na bojka to jeden samiec, a jeśli gupiki to harem 1+2 jeden samiec i dwie samice. PS: nie wiem czy z bojownikiem możesz trzymać krewecie ale z gupikami spokojnie i zanim zabierzesz się za zalewanie to poczytaj trochę o tym na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Fajne wymiary. Może jakaś ławiczka galaxy (wymiary w sam raz na ok 10 szt) i trochę krewetek i ślimaków neritin czy clithonów do tego? Ja bym takie akwa zostawiła otwarte z wyłażącymi korzeniami, fajnie by wyglądało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Bettasek i stadko krewetek karłowatych i będzie extra Do tego gęsta roślinność. Takie wymiary są idealne wręcz dla bojownika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hedora Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 To to jest akwarium czy terrarium :zamieszany: Terrarium ma przecież drzwiczki u dołu :zamieszany: Przy okazji: Terrarium składa się z akwarium na dole oraz "drzwiczek" na górze. Od kiedy terrarium na drzwiczki od dołu? W takim razie to zwykłe akwarium, mój błąd. i zanim zabierzesz się za zalewanie to poczytaj trochę o tym na forum Spokojnie, nie należę do osób, które kupują zwierzęta bez żadnego przygotowania i wiedzy. Zresztą o podstawach już sporo poczytałem. Fajne wymiary. Może jakaś ławiczka galaxy (wymiary w sam raz na ok 10 szt) i trochę krewetek Czytałem o nich wcześniej, ale jakoś mi to nie przyszło do głowy. Nie wiem czy nie będzie problemu z ich dostępnością w Koszalinie? W sumie wolałbym takie stadko niż bojownika. Tylko czy to nie za małe akwarium? Na forum znalazłem informację, że wymagany litraż to 40-50 (http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=98&t=16706). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 To akwarium jest za małe na galaxy, jak i inne stadne rybki. Proponuję: 1x samiec bojownika + 10 krewetek red cherry lub 5x samiec gupika + 10 krewetek red cherry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 W takim akwarium możesz też trzymać karliki (żabki) bo jest niskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts