krzycho27 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Witam! Jedna w moich tetr czerwonych ma "wypukłe" oczy, jest ospała i ciągle chowa się w roślinkach. Druga ma tak jakby białe "gródki" na pletwach (ok.3). Nie wiem co im dolega. Proszę o pomoc w diagnozie choroby oraz pomoc w wyleczeniu jej. Akwarium: 63l, dojrzewało: 2.5 tyg., filtr kaskadowy hbl 301 (wiem, że słabizna, ale zamierzam wymienić go na coś mocniejszego), obsada: 1+2 platka, 5x tetra czerwona, 6x krewetka babaulti, napowietrzacz, grzałka (100W, wyłączona), CO2: brak (w budowie bimbrownia), temperatura: 30C (i za nic w świecie nie mogę obniżyć ), parametry wody: nie znam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Zobacz tutaj viewtopic.php?f=6&t=21118 Tą kurację stosowałam na mojej Bojowniczce, tydzień czasu i oko wróciło do normy. Działaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Te zioła świetlika włożyć do filtra w akwarium ogólnym czy przełożyć chore rybki do innego akwarium? Ten nadmanganian potasu też rozpuścić w akwarium ogólnym czy przełożyć chore rybki do innego zbiornika? Czy ta kuracja pomoże tej rybce z "gródkami"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Zioła świetlika włóż do filtra do ogólnego akwa. Kąpiel w nadmanganianie potasu w małym jakimś pojemniczku. Nie musi być to duże akwa czy duży pojemnik bo kąpiel jest chwilowa - 10 min. max., wodę bierz z akwa - koniecznie pamiętaj o wcześniejszym rozpuszczeniu nadmanganianu potasu aby rybce nie przyszło do głowy spróbować. A czy to pomoże na gródki to nie wiem, może warto spróbować bo to taka delikatna kuracja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts