Ispana Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Witam! Przepraszam, że zaśmiecam forum, ale obawiam się, że bez waszej pomocy sobie nie poradzę! Jutro mam zamiar kupić akwarium 160l o wymiarach 100x40 i do tego pokrywę zamówić w sklepie internetowym. W pokrywie tej jest oświetlenia 2x30w wiem, że to za mało i tu pytanie na jakie zmienić (zależy mi na posiadaniu dużej ilości roślin w akwarium). Nie wiem też jaki filtr wybrać czy takie by były dobre? Filtr Hydor Crystal R20 DUO 4/ Filtr UNIFILTER 500 UV jak nie to jakie proponujecie. Chciałabym też kupić jakiś biogrunt dla roślinek. Ile potrzeba litrów? Znalazłam taki : Substrat Biogrunt 4l Czy mogłabym mieć do tego żwirek bazaltowy, albo kwarcowy? Czy konieczne jest podawanie CO2? Czy mogłabym kupić coś takiego http://sklep.roslinyakwariowe.pl/design ... -7557.html ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Masz problem pytaj śmiało , wcale nie zaśmiecasz forum Co do oświetlenia jeśli chcesz mieć dużo roślin musisz dołożyć świetlówkę ja proponuję jeszcze jedną 30W , będziesz miała wtedy 0.56w/l a to już jest odpowiednia wartość . Co do filtra to zależy jaką kase chcesz na niego przeznaczć , jeśli masz dużo pieniędzy kup eheima 2226 jeśli chcesz coś tańszego kup jbl E900 . Biogrunt jest ok . Żwirek bazaltowy jest jak najbardziej odpowiedni co do piasku kwarcowego to jest on za drobny i rośliny nie będą w nim rosły . Co2 nie jest konieczne ale jeśli zaczniesz podawać rośliny będą lepiej rosnąć a ph nie będzie zbyt wysokie co jest częstym problemem . Wymienionego zestawu nie polecam lepiej zainwestować w zestaw wysokociśnieniowy . Jeśli mas jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 A biogruntu czasem nie będzie za mało 4l na 160l akwa? Zresztą to zależy jaką warstwę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Ten biogrunt to chyba kupię dwa opakowania i do tego żwirek bazaltowy tylko nie wiem ile kilo? Widziałam też o różnej granulacji : 5-10 mm, 2-4mm i 11-16mm. 2-4mm byłby dobry? A co do obsady to zastanawiam się nad taką, ale to tylko moje początkowe przemyślenia bo zanim będę miała całe wyposażenie i akwarium dojrzeje to minie trochę czasu. para ramirezek myślałam o bocjach siatkowatych, ale jak akwarium za małe to mogły by być karłowate piskorki (zamiast bocji) 5xotosek/1+1 zbrojnik niebieski myślałam jeszcze o jakiejś parce lub haremie, ale nie wiem jakich ryb, bo chyba inne pielęgniczki odpadają? i jeszcze o ile to nie jest zbyt dużo to jakąś ławice ale nie neonek Co do roślin to chciałabym jakieś mchy i jakieś wyższe drobnolistne roślinki, zależy mi aby w akwarium było dużo zieleni. Moja kolezanka ma glossostigme elatinoides i mogła bym mi dac pare sadzonek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 jeżeli chcesz dobre podłoże dla roślin to polecam Ci ASII+ ale na Twoje akwa to potrzeba 4worki i nie potrzebujesz już żwirku.ale proponowałbym Ci dołożyć od razu oświetlenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Co do biogruntu to używam obecnie i powiem Ci, że co najmniej 3 worki musisz dać (to jest naprawdę takie minimum). Na to daj siatkę i zasyp żwirkiem (granulacja 2-4) max 1cm. Z perspektywy czasu polecam Ci biogrunt z czystym sumieniem. Co do CO2 jest konieczne chociażby z bimbrowni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Wiem, że oświetlenie należy wymienić. Dodatkowa świetlówka wystarczy? Widziałam w zoologicznym bardzo różne : specjalne dla roślin, kolorowe itp. ale nie wiem czy to jest potrzebne czy to tylko takie naciąganie klientów. jeżeli chcesz dobre podłoże dla roślin to polecam Ci ASII+Niestety nie znalazłam żadnych informacji na temat tego podłoża i nie wiem czy gdzieś je dostanę... Więc chyba zostanę przy tym biogruncie i kupię 3 worki Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryq10 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 ASII+ to w skrócie Aqua Substrate II+. Bardzo dobre podłoże nie wymagające już żadnego żwiru na to. A w sprawie oświetlenia to możesz dołożyć jedną albo ,nawet i dwie świetlówki 45W T5 - 90-centymetrowe. I jak będziesz potrzebowała informacji jakie świetlówki wybrać napisz na forum, na pewno otrzymasz pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Wiem, że oświetlenie należy wymienić. Dodatkowa świetlówka wystarczy? Widziałam w zoologicznym bardzo różne : specjalne dla roślin, kolorowe itp. ale nie wiem czy to jest potrzebne czy to tylko takie naciąganie klientów. jeżeli chcesz dobre podłoże dla roślin to polecam Ci ASII+Niestety nie znalazłam żadnych informacji na temat tego podłoża i nie wiem czy gdzieś je dostanę... Więc chyba zostanę przy tym biogruncie i kupię 3 worki ASII jest równie dobre. Decyzja należy do Ciebie. Co do świetlówek. Znam ludzi, którzy mają piękne akwaria na zwykłych świetlówkach za 7 zł. Jeśli nie chcesz przepłacać to polecam choćby narva daylight, bądź philips. Popatrz w internecie za świetlówkami bo czasami w sklepach ceny są nie z tej ziemi ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 ASII+ to w skrocie Aqua Substrate II+. Bardzo dobre podłoże nie wymagające już żadnego żwiru na to.Czasami to jest małą wadą bo w chwili pojawienia się zielonego nalotu bądź inwazji glonów np. nitek ciężko podmienić trochę zaatakowanego podłoża ASII na nowy. A ze żwirkiem nie ma problemu w takim przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Nad podłożem się jeszcze zastanowię. A co powiecie o mojej proponowanej obsadzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Obsada jest w miarę dobra , nie musisz wybierać między otoskami a zbrojnikami możesz mieć dwa gatunki . Mógłbyś dodać harem prętnika karłowatego i ławice 20 neonów inessa , z bocjami i piskorkami dałbym sobie spokój . Czyli proponuję taką obsadę : 2 pielęgniczki ramizera 3 prętniki karłowate 20 neonów inessa 5 otosków 2 zbrojniki niebieskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 kamelg obsada którą podałeś jest fajna tylko jakie rybki mogły by być zamiast neonek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Zamiast neonek możesz dać razborę klinową , galaxy, hengla, zwinnika jarzeńca, bystrzyka czerwonego . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 A czy mogłabym kupić stadko zwinników Blehera zamiast neonek? Podobno rosną 5 cm czyli podobnie jak neony czerwone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Jak najbardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Dziękuję, bo już myślałam, że nie mogę a bardzo mi się podobają te rybki. Ile sztuk by pasowało do 160l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Stadko 15 sztuk . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Kupiłam dzisiaj test na GH i KH (PH będę miała jutro), wyniki to: Są to wyniki z akwarium 30l które dostałam 17 stopni n GH 10 stopni n KH a woda z kranu 17 stopni GH 15 stopni KH Test Zoolek kropelkowy I zastanawiam się co mam zrobić aby obniżyć te parametry, czy może w 160l woda sama się ustabilizuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted August 20, 2010 Author Share Posted August 20, 2010 Jaką granulację żwirku bazaltowego mam kupić? 1-3mm czy 2-5mm? Edit: Ile litrów żwirku by wystraczyło jeżeli pd spodem miałabym jakiś biogrunt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Co do parametrów wody aby je obniżyć wodę do podmian możesz mieszać z wodą demineralizowaną , jeśli sama nie zadziałasz to samo się nic nie ustabilizuje . Jeśli chodzi o bazalt ja wybrałbym ten drobniejszy , drobniejszy bardziej mi się podoba ale w grubszym rośliny lepiej się ukorzenią . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts