Jump to content

[525l]Dangerous River

yorki
 Share

Recommended Posts

Oto nowy projekt moich 500l. Poprzedni byłem zmuszony zlikwidować ze względu na panujący kryzys(opłaty za prąd i wodę )

Akwarium długi czas stało puste aż wkońcu coś mnie napadło i postanowiłem je zalać.

W głowie miałem duuużo pomysłów na obsadę - miało być malawi,tanganika,paletki,pawiookie,channy,SA, itd. aż w końcu padło na piranie czerwonobrzuche i tak zostało.

Rybcie efektowne,mało popularne i dość duże a takie miały być.

No dobra koniec gadania.

Wymiary - 150x50x70h – 525l

Oświetlenie - 2x70W HQI

Podłoże - Amazonia II i bazalt

Ogrzewanie – 300W

Filtracja - JBL Cristal Profi e1500 + jakiś wewnętrzny robiący za mechanikę

Dekoracje - korzenie

Flora

- pod wodą

microsorium

nurzniec

mchy

jakiś lotos i kryptokoryna zaplątana w sagittarię

sagittaria subulata

- nad wodą

mchy

mały heniek

skrzydłokwiat

i jakieś inne ziele

Fauna

-7 Serrasalmus nattereri

-XXX Poecilia wingei

Pierwszy dzień po obsadzeniu roślinami i jednocześnie 14 po zalaniu.

Dołączona grafika

Z pierwszymi rybami(4szt.)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z pełną obsadą

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Połowa centrum dowodzenia - coraz bardziej mi się podoba :-P

Dołączona grafika

Aktualnie(prawie bo teraz ryby pod gniazda wycięły sagittarię z prawej strony :/ )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kilka zdjęć moich panienek

Dołączona grafika

http://img20.imageshack.us/img20/6131/fg14.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/5949/fg15.jpg

http://img293.imageshack.us/img293/571/fg16.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/9650/fg17.jpg

http://img199.imageshack.us/img199/7766/fg18.jpg

Ogólnie już mnie szlag z nimi trafia - kilka razy w tygodniu jest tarło, a co za tym idzie wycinają niezliczone ilości sagittari pod gniazda....

Mają czas prawdopodobnie do zimy, a jak się nie poprawią skończą jako "karp" w galarecie(albo je oddam/sprzedam). W ich miejsce trafią strzelczyki indyjskie albo stadko 6 dorosłych paletek(red melonów)

Hehe dzięki, dziś postaram się zrobić aktualne zdjęcie rybciom(sporo urosły na filetach rybnych,krewetkach,sercach kurzych i wołowych :D ) oraz baniaczkowi(hmmm podmianę muszę zrobić?! Już mi się nie chce :D )

Jak za braknie to w ścianę w montować :D

EDIT:

ahaed głupoty piszesz :roll: Lepiej oglądać takie dzieła niż jakieś cyrki na kółkach pseudo akwarystów których co chwile jest powtarzane praktycznie to samo a oni nie mają zamiaru dostosować się do naszych rad :roll:;)

• Administrator

ahaed głupoty piszesz :roll: Lepiej oglądać takie dzieła niż jakieś cyrki na kółkach pseudo akwarystów których co chwile jest powtarzane praktycznie to samo a oni nie mają zamiaru dostosować się do naszych rad :roll:;)

Chyba ktoś tu się jeszcze nie obudził do końca i nie zrozumiał mojego posta ;)

Troszkę więcej luzu i poczucia humoru ;)

Z młodych nic nie ma(moje kochane endlerki rozprawiają się z każdą malutką piranią [seseses :twisted: ]) i bardzo dobrze bo co ja bym z nimi robił...

Innych zdjęć nie posiadam niestety ale dziś coś cyknę ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W szeregu zbiórka i kolejno odlicz!

Dołączona grafika

Jedno z gniazd(nie całe) z zawartością

Dołączona grafika

I gdyby kto nie wiedział jak wygląda mała pirania(zdjęcie kiepskie bo robione w najbardziej zasyfiałym kawałku akwa ;) )

Dołączona grafika

• Administrator

Mój komentarz był taki sam do dwóch zbiorników. I był w formie humorystycznej a nie ironicznej. :roll:

Ale widzę, że część odebrała je prawidłowo. A część z Was odbiera je całkowicie inaczej. :roll:

Wiec napiszę to prostym i zrozumiałym(mam nadzieję) językiem:

Akwaria użytkownika Yorki, są jednymi z najlepszych jakie miałem okazję oglądać na forach internetowych. Potrafi pokazać w nich naturę, trochę dzikości, buszu. A zarazem potrafi je tak ogarnąć aby wyglądały dekoracyjnie. Wielu z Was powinno się na nim wzorować.

Oraz jeszcze prościej:

Fajne akwa :!:

Yyy...teraz jest jaśniej opisana moja wypowiedź? :zamieszany:

Ps: brak tu ludzi z wyobraźnią i poczuciem humoru :( .

Sorka, postaram się następnym razem pisać komentarze na Waszym poziomie :roll: . Max 1 linijka i nie więcej niż 5 wyrazów. Obiecuję.

Do Administracji dajcie jakąś emotikonę z klaszczącym ludkiem bo tutaj by się przydał :D

Tu muszę się z Tobą zgodzić! Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

PS @Ahaed: nie zapomnij o kilku błędach bo ci co dalej nie zrozumieją będą przynajmniej mieli okazję cię poprawić ;)

ahaed: :D oki, postaram się pamiętać następnym razem.

Skrzydłokwiaty to rośliny bagienne jak wiadomo. W pełnym zanurzeniu rosnąć nie będą ale gdy kawałek łodygi i korzenie mają w wodzie rosną i tak też ja zrobiłem.

Młodą sadzonkę wyrwaną z doniczki wyczyściłem z ziemi, a następnie przymocowałem do korzenia wystającego z wody tak żeby korzonki były pod wodą a liście nad. Skrzydłokwiat rośnie i ma się dobrze ;)