yorki Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Oto nowy projekt moich 500l. Poprzedni byłem zmuszony zlikwidować ze względu na panujący kryzys(opłaty za prąd i wodę ) Akwarium długi czas stało puste aż wkońcu coś mnie napadło i postanowiłem je zalać. W głowie miałem duuużo pomysłów na obsadę - miało być malawi,tanganika,paletki,pawiookie,channy,SA, itd. aż w końcu padło na piranie czerwonobrzuche i tak zostało. Rybcie efektowne,mało popularne i dość duże a takie miały być. No dobra koniec gadania. Wymiary - 150x50x70h – 525l Oświetlenie - 2x70W HQI Podłoże - Amazonia II i bazalt Ogrzewanie – 300W Filtracja - JBL Cristal Profi e1500 + jakiś wewnętrzny robiący za mechanikę Dekoracje - korzenie Flora - pod wodą microsorium nurzniec mchy jakiś lotos i kryptokoryna zaplątana w sagittarię sagittaria subulata - nad wodą mchy mały heniek skrzydłokwiat i jakieś inne ziele Fauna -7 Serrasalmus nattereri -XXX Poecilia wingei Pierwszy dzień po obsadzeniu roślinami i jednocześnie 14 po zalaniu. Z pierwszymi rybami(4szt.) Z pełną obsadą Połowa centrum dowodzenia - coraz bardziej mi się podoba :-P Aktualnie(prawie bo teraz ryby pod gniazda wycięły sagittarię z prawej strony :/ ) Kilka zdjęć moich panienek http://img20.imageshack.us/img20/6131/fg14.jpg http://img35.imageshack.us/img35/5949/fg15.jpg http://img293.imageshack.us/img293/571/fg16.jpg http://img696.imageshack.us/img696/9650/fg17.jpg http://img199.imageshack.us/img199/7766/fg18.jpg Ogólnie już mnie szlag z nimi trafia - kilka razy w tygodniu jest tarło, a co za tym idzie wycinają niezliczone ilości sagittari pod gniazda.... Mają czas prawdopodobnie do zimy, a jak się nie poprawią skończą jako "karp" w galarecie(albo je oddam/sprzedam). W ich miejsce trafią strzelczyki indyjskie albo stadko 6 dorosłych paletek(red melonów) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 17, 2010 Administrator Share Posted August 17, 2010 viewtopic.php?p=190533#p190533 Bez komentarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 I to chciałem zobaczyć Normalnie zawsze to akwarium mi się podobało (rewelka ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Hehe dzięki, dziś postaram się zrobić aktualne zdjęcie rybciom(sporo urosły na filetach rybnych,krewetkach,sercach kurzych i wołowych ) oraz baniaczkowi(hmmm podmianę muszę zrobić?! Już mi się nie chce ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Do Administracji dajcie jakąś emotikonę z klaszczącym ludkiem bo tutaj by się przydał Akwarium cudo jak pozostałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Widząc to akwa zaczynają mi się podobać piranie W tym pokoju niedługo miejsca nawet na meble braknie Gratulacje baniak fenomenalny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Jak za braknie to w ścianę w montować EDIT: ahaed głupoty piszesz Lepiej oglądać takie dzieła niż jakieś cyrki na kółkach pseudo akwarystów których co chwile jest powtarzane praktycznie to samo a oni nie mają zamiaru dostosować się do naszych rad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Przez Ciebie muszę na przyszły rok kupić nowe akwarium, ok.500l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 yorki dodaj inne fotki bo te już gdzieś widziałem I ciekawi mnie czy coś z tej ikry masz Która kiedyś bywała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apocalypt0 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Co tu dużo mówić po prostu klasa... Ale zaczynam widzieć w Twoich akwariach pewien prosty ale bardzo skuteczny schemat 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 17, 2010 Administrator Share Posted August 17, 2010 ahaed głupoty piszesz Lepiej oglądać takie dzieła niż jakieś cyrki na kółkach pseudo akwarystów których co chwile jest powtarzane praktycznie to samo a oni nie mają zamiaru dostosować się do naszych rad Chyba ktoś tu się jeszcze nie obudził do końca i nie zrozumiał mojego posta Troszkę więcej luzu i poczucia humoru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Wiem ze ironia ale co lepsze to czy pseudo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 ahaed twój komentarz był podobny do oby dwóch zbiorników więc nie wiem po co się kłócić bo akwaria tego użytkownika są świetne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Aż za świetne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Z młodych nic nie ma(moje kochane endlerki rozprawiają się z każdą malutką piranią [seseses ]) i bardzo dobrze bo co ja bym z nimi robił... Innych zdjęć nie posiadam niestety ale dziś coś cyknę W szeregu zbiórka i kolejno odlicz! Jedno z gniazd(nie całe) z zawartością I gdyby kto nie wiedział jak wygląda mała pirania(zdjęcie kiepskie bo robione w najbardziej zasyfiałym kawałku akwa ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Mam pytanie czym je karmisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Co do butli Co2, to masz taką z zakręcanym zaworem czy z przyciskiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Już pisałem Główne pożywienie to filety rybne, okazjonalnie dostają krewetki a raz albo dwa razy w tygodniu serduszka wołowe lub kurze sikorka45 - to nie ten temat Ale mam taką z zaworem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 17, 2010 Administrator Share Posted August 17, 2010 Mój komentarz był taki sam do dwóch zbiorników. I był w formie humorystycznej a nie ironicznej. Ale widzę, że część odebrała je prawidłowo. A część z Was odbiera je całkowicie inaczej. Wiec napiszę to prostym i zrozumiałym(mam nadzieję) językiem: Akwaria użytkownika Yorki, są jednymi z najlepszych jakie miałem okazję oglądać na forach internetowych. Potrafi pokazać w nich naturę, trochę dzikości, buszu. A zarazem potrafi je tak ogarnąć aby wyglądały dekoracyjnie. Wielu z Was powinno się na nim wzorować. Oraz jeszcze prościej: Fajne akwa Yyy...teraz jest jaśniej opisana moja wypowiedź? :zamieszany: Ps: brak tu ludzi z wyobraźnią i poczuciem humoru . Sorka, postaram się następnym razem pisać komentarze na Waszym poziomie . Max 1 linijka i nie więcej niż 5 wyrazów. Obiecuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Ahaed-niepotrzebnie.Ja zrozumiałem dokładnie twój pierwszy komentarz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Do Administracji dajcie jakąś emotikonę z klaszczącym ludkiem bo tutaj by się przydał Tu muszę się z Tobą zgodzić! PS @Ahaed: nie zapomnij o kilku błędach bo ci co dalej nie zrozumieją będą przynajmniej mieli okazję cię poprawić ahaed: oki, postaram się pamiętać następnym razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 ahaed - ja lubię czytać takie komentarze więc ich nie zmieniaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Nareszcie coś innego,nie oklepane neonki i inne cosie.Podoba mi się.Tylko zastanawia mnie ten patent ze skrzydłokwiatem.Czy mógłbyś mi rozjaśnić trochę w głowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Skrzydłokwiaty to rośliny bagienne jak wiadomo. W pełnym zanurzeniu rosnąć nie będą ale gdy kawałek łodygi i korzenie mają w wodzie rosną i tak też ja zrobiłem. Młodą sadzonkę wyrwaną z doniczki wyczyściłem z ziemi, a następnie przymocowałem do korzenia wystającego z wody tak żeby korzonki były pod wodą a liście nad. Skrzydłokwiat rośnie i ma się dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Rozjaśniło mi się w głowie.Dziękuję. To żeby Ci się w głowie nie przewróciło dostaniesz 5+. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts