Jump to content

Jaki filtr do 120l

rafelix3
 Share

Recommended Posts

Uzbierałem troche kasy a że mam w akwa lipny filtr to muszę kupić nowy i lepszy. Myśle o zewnętrznym ale 150zł to za mało na dobry filtr zewnętrzny tak mi się wydaje. Co wy myślicie o tym filtrze http://allegro.pl/item1174965711_filtr_ ... quael.html słyszałem że się nie nadaje do 120 a co wy na to??

albo

http://allegro.pl/item1184752171_filtr_ ... ublin.html

Ogólnie filtry zewnętrzne są mniej wydajne od wewnętrznych w tym samym przedziale cenowym, jednak ja zastosowałem u siebie filtr JBL 900 do 240l jako biologia, i głowicę z gąbką jako mechaniczny (najtańsze rozwiązanie ok 40-60zł). Nie zgodzę się że DOBRE filtry zewnętrzne się wylewają, chyba że tania chińszczyzna. Jeżeli masz coś na oku nie polecam zewnętrznych firmy aquael np unimax, ponieważ mają nie dopracowane głowice i podczas odłączania rozlewa się woda po podłodze.

u mnie jbl e900 działa już od 4 miesięcy[jeszcze nie myty], bardzo szczelny,zero awarii,polecam tą firmę.

jak nie masz za dużo kasy,to może kaskade kup fzn3,zamiast niepewnych kubełków

posiadam zbiornik 112l,woda kryształ

tak o ten,ale radził bym nowy kupić bo nie wiadomo co z tym filtrem się działo.

ja również nie miałem zaufania do zewnętrznych filtrów,długo się zastanawiałem,bałem się zalania sąsiadów itp ale nie żałuje,jestem nim zachwycony

po co Ci wewnętrzny,tylko zajmuje nie potrzebnie miejsce w baniaku,jak nie kubełek to tylko jakaś kaskada,przemyśl sprawę dwa razy zanim podejmiesz decyzje

• Administrator

Jak masz dać 160pln za JBL, to zastanów się czy nie chcesz dołożyć do EHEIM 2213. Na aledrogo znajdziesz go za około 200pln. Mam takiego samego w 54l od 1.5 roku. Jako wkłady mam keramzyt i na samej górze włókninę. Czyszczę go średnio co..hmm...co 3-4 miesiące. Chyba, że robię totalną rewolucję w akwarium. To wtedy raz na miesiąc wymienię tylko włókninę. Reszty nie ruszam.

Miałem wewnętrzny nigdy już takiego nie kupię,zewnętrzny na bocznej szybie akwarium, który to sam wykonałem z plexi i silikonu o pojęmności 5 litrów elektryczny ,kilka warstw róznego dostępnego kruszywa w zoologicznym i mój patent na glony zieleńce a mianowicie pokruszyłem młotem kamienie kwarcowe na bardzo drobno dodałem do filtra i tylko ,przygladałem się jak włosy odpadają.

• Administrator

Ja w swoim akwarium 120litrów mam już bocje wspaniałe, skalary, glonojady i molinezje.

To może być za słaby przy takiej obsadzie. JBL 900, EHEIM 2215 albo coś tego pokroju.

Jeżeli masz możliwość to kup kubełek. Są o wiele leprze od filtrów wewnętrznych i rzadziej się je czyści no i nie zajmują cennego miejsca w akwarium. Co do szczelności to jeżeli sam nic nie spie.... to będzie Ci długo służył.

No nie wiem wewnętrzne wcale nie są takie złe a słyszałem że zewnętrzne nie są takie dobre dzisiaj gadałem ze znajomym to mi powiedział że ma kubełek i do tego filtr wewnetrzny bo sam kubełek sobie nie radził. A dobry kubełek też kosztuje no więc nie wiem w niedziele jadę na giełde i zobacze co kupie może znajdę jakiś używany.