Qunik93 Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Witam! W najbliższych tygodniach zakładam nowy zbiornik ( powrót do akwarystki po latach). Mam pytanie odnośnie neonów. Czy faktycznie są takie podatne na chorobę w nowym akwarium zaraz po zakupie? Czytałem dość dużo, i wiele osób pisze, że zaraz chwyta je jakaś choroba. Jak to z nimi jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Tak to prawda, neon innesa jest najtańszą w hurcie rybką i przeważnie długo zalega w sklepowych akwariach,wielu hodowców i większość handlowców trzyma je w wyjałowionych bakteriologicznie antybiotykami akwariach więc masz odpowiedź dlaczego często coś łapią w nieustabilizowanych zbiornikach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qunik93 Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 mmm ; / trochę mnie to zniechęca, chyba wybiorę kardynałki, to twarde rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Ale wolą zimniejszą wodę niż neonki więc o tym pamiętaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Dla kardynałków to tak 20 do 22 stopni pomyśl nad neonami nie bój nic bo jak im zapewnisz odpowiednie warunki to będzie ok a my ci w tym pomożemy bo w końcu od czego jest to forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qunik93 Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Przemyślę to jeszcze. Jakąś tam wiedzę posiadam, kilka lat temu zlikwidowałem akwaria, przez 6 lat łącznie hodowałem rybki. Teraz chcę wrócić, i nie chciałbym by zaraz na początku przez neonki zachorowało całe akwarium, więc się waham. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Pamiętaj o dojrzewaniu itp. Chyba że zdecydujesz się już na inne ławicowe ryby bo w końcu jest ich od groma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qunik93 Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Co polecisz z innych ławicowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Jaki litraż ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qunik93 Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 64 litry. Najważniejszą częścią obsady będzie parka Ramirezek. Do tego chcę dodać jakąś ławicę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Może bystrzyk różowy lub zwinnik jażeniec lub red congo tetra ? Jest wiele do wyboru musiał byś sam wybrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qunik93 Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Zwinnik bardzo mi się podoba. Trudny w hodowli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 może zwinnik latarnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts