pytajnik Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 mój sąsiad ma na swoim podwórku pełno torfu sprzedaje go na worki, a że to dobry sąsiad to mama zawsze tam sobie weźmie od niego za darmo do kwaiatków .. Więc czy taki torf byłby dobry do akwarium po mineralizacji czy jak jej tam inaczej ? i powiedzcie wogóle na czym polega ta mineralizacja ? Krok 5, potrzebna glina garncarska (plastyczna z małą ilością piasku) Gdy już masz zmineralizowana ziemie do użycia jako substrat, powinieneś zmieszać ja z wcześniej wspomniana glina. Policz jak dużo gliny potrzebujesz dodać, aby w mieszaninie glina stanowiła 5-10%. Aby dodać glinę namocz ja w pojemniku z woda, żeby zamieniła się w emulsje, przez co łatwiej będzie ja wymieszać z ziemia. Innym rozwiązaniem jest wysuszyć glinę na powietrzu, a potem ja pokruszyć na proszek i wymieszać z sucha ziemia. W każdym wypadku, należy później dodać tyle wody, aby mieszanina ziemi i gliny miała konsystencje lejącego się błota. to wyrywek z artykule o mineralizacji czy ta glina jest konieczna czy można ją pominąc ? Krok 7, potrzebny pokruszony dolomit i K2SO4 lub KCl. Rozsyp na dnie pokruszony dolomit i K2SO4 lub KCl w takiej ilości, aby miejscami wciąż było widać szybę dna. oraz czy ten K2SO4 i dolomit też jest potrzebny bo nie wiem skąd go wziąść ? gorąca prośba o szybką odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Torf jest jałowy więc jako taki samotnie dodany do podłoża jest nijakim dodatkiem. Mineralizuje się ziemie a nie torf o czym przecież jest w artykule, napisane jest także po co to się robi. K2SO4 i dolomit dostaniesz w ogrodniczym albo na allegro. Ja swojej ziemi w zbiorniku nie "mineralizowałam", żadnych glonów nie miałam a rośliny rosły jak burza tylko trezba pamiętać o dużej ilości zielska na start i grubej warstwie żwiru na ziemi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkazanyNaBluesa Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 z chemii mam 2... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Jeśli z chemii masz dwa to nie pisz durnot SkazanyNaBluesa Ja z takiego torfu robiłem kulki gliniano-torfowe a czy taki torf się nadaje jako podłoże to nie wiem Może lepiej zastosować taki do kaktusów tylko że bez nawozów Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Do kaktusów stosuje się najczęściej mieszanki ziemi, piasku, torfu i niewielkiej ilości nawozów. W kulkach gliniano-torfowych torf działa jako pochłaniacz niektórych metali ciężkich np glinu. Poczytaj sobie też tu: http://www.pmp.p-net.pl/torf.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Na samo robionych kulkach które posiadam rośliny świetnie rosną Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted August 16, 2010 Author Share Posted August 16, 2010 to może zapodasz przepis na priv bo ja już od kilku lat próbuje te kulki w sklepie znależć i nic a na allegro nie mam konta więc bardzo by mi się ten przepis przydał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts