ajania Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Wczoraj zalała mój 200-litrowy zbiornik.Stoi na stabilnej szafce oraz podwójnej podkładce z pianki(takiej pod panele).Jest odpowiednio wypoziomowane ale problem stanowi stabilność podłogi na której stoi szafka z akwarium-otóż kiedy ktoś przechodzi blisko, zbiornik drży a woda lekko faluje.Czy niestabilna podłoga może spowodować pęknięcie zbiornika?Dodam jeszcze,że mojej poprzedniej 160-tce nic nie było,podobne jak 80-tce,którą kiedyś miałam,jednak 200-tka to dość duży litraż,stą moje obawy.Co sądzicie na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Hm... Dochodzą do tego rośliny, żwirek, sprzęt = Wychodzi ponad 260 kilo. Trzeba uważać, a tak nie powinno być. Podłoga musi być stabilna i mocna, a miejsce na akwa odpowiednio wybrane. Nie chcę Cię martwić, ale powinnaś przenieś akwa - najlepiej na kafelki, linoleum itp. W sumie nie powinno pęknąć. Ale musi znaleźć sobie nowe miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Najlepiej jak byś zrobił wylewkę pod akwarium wtedy nie było by takiego problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajania Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Tylko,że problem polega na tym,że podłoga drży na całości a przyczyna tkwi w stropie,więc robienie jakichkolwiek wzmocnień pod samym akwa nie ma sensu.Przenieść nie ma gdzie-to jedyne pomieszczenie w mieszkaniu gdzie jest miejsce na taki baniak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Przymocuj szafkę do ściany zniweluje to trochę drgania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajania Posted August 16, 2010 Author Share Posted August 16, 2010 Przymocuj szafkę do ściany zniweluje to trochę drgania.Jak najlepiej wykonać takie mocowanie?Drgania największe są wtedy,kiedy ktoś przechodzi obok akwa lub siada na fotel,tapczan itd.Czy to jest bardzo niebezpieczne dla zbiornika?Grozi pęknięciem? Dziękuję za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Czy to jest bardzo niebezpieczne dla zbiornika?Grozi pęknięciem? Oczywiście. Taki napór wody i niestabilne podłoże tylko tak może się skończyć :/. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 16, 2010 Administrator Share Posted August 16, 2010 Jak najlepiej wykonać takie mocowanie? viewtopic.php?f=40&t=7217 1 zdjęcie z 1 posta. Śrubami przez tylną płytę szafki do ściany. Powiedz jeszcze tylko jakiej grubości masz tył w szafce. 3mm? Czy grubszy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts