Guliwer Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Czy mógłby ktoś podać właściwe parametry wody. I domowe sposoby na ich sprawdzenie ? Np. zawartość wapnia w kamieniach można sprawdzić za pomocą octu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 1. Każda ryba ma swoje wymagania. Nie ma parametrów uniwersalnych. Jedne ryby wolą wodę miekką i kwaśną, inne twardą i zasadową. Jedyną kwestią wspólną jest to że w wodzie nie powinno być amoniaku i no2. 2. Domowymi sposobami się nie da. Na oko można jedynie określić brak tlenu w wodzie, albo zatrucie ryb związkami azotu. Jeśli chcesz znać parametry to kup testy. Najlepiej kropelkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Co do kropelkowych to racja Nabyłem paskowe i są do BANI !!! Ciężko coś wywnioskować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 No właśnie. Może z drugiej strony - powiedz jakie masz akwarium i jakie ryby. Wtedy będzie można ustalić jakie parametry byłyby optymalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 viewtopic.php?t=21001 Akwa ok 50l Mieczyk 2 szt + 4 młode 1-3 cm. Gupik 3 szt + 4 młode 2-3 cm. Glonajad 2 szt ok 10 cm 1X15W Philips Aquarelle ( niebawem + 15 w ) Ryby OK ALE JAK WIDAĆ NA FOTO PROBLEM Z ROŚLINAMI . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Ryby nie OK - każdy tu na forum powie Ci to samo. Te ryby nie nadają się do takiego akwarium - nie stworzysz im tam odpowiednich warunków. Mieczyki i zbrojniki potrzebują przynajmniej 100l... w 25l będą mieć za mało miejsca i będą karłowacieć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 16, 2010 Author Share Posted August 16, 2010 Wiem 50l to mało. Lecz zajarałem się tym tematem i szukam miejsca na 100 - 200l . Może kosztem TV ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts