madziunia627 Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 witajcie Są upały i mam pytanie w akwarium posiada 2 molinezje, platke i gubika - obecnie temp wody to 28 stopni, czy taka temp jest bezpieczna ? - jestem na dorobku fanką rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 28 stopni dla tych ryb jest jeszcze ok. Natomiast gdy temperatura wzrośnie to: viewtopic.php?f=9&t=20164 PS: Gupik, nie gu.b.ik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 28 stopni dla tych ryb jest jeszcze ok. Natomiast gdy temperatura wzrośnie to: viewtopic.php?f=9&t=20164 PS: Gupik, nie gupik. Chciałeś napisać gupik nie gu_B_ik Ta temperatura jest na skraju adaptacji dla ryb jak wzrośnie to poczytaj tematy z zmniejszaniem temp. w akwarium Atreyu: No i tak napisałem, ale forum mnie przechytrzyło. Samo poprawia słowo gu_B_ik na gupik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziunia627 Posted August 14, 2010 Author Share Posted August 14, 2010 28 stopni dla tych ryb jest jeszcze ok. Natomiast gdy temperatura wzrośnie to: viewtopic.php?f=9&t=20164 PS: Gupik, nie gu.b.ik. witaj, to co mogę zrobić np wrzucić butelę 0,33ml z zamrożoną wodą jesli tak to na jak długo,czy akceptowany spadek temp to np 3 stopnie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 temperaturę najlepiej zbić wg. mnie wylewając część wody z akwarium i dolewając nowej (lodowatej) lub wrzucając kostki ludu do akwarium temperaturę obniż do 24-25 stopni bo chyba wiesz że im większa temperatura tym większe spalanie materii u ryb a co za tym idzie szybszy proces starzenia a w rezultacie przedwczesna śmierć ( ryby wytrzymują spadek temperatury o ile nie jest zbyt szybki ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziunia627 Posted August 14, 2010 Author Share Posted August 14, 2010 temperaturę najlepiej zbić wg. mnie wylewając część wody z akwarium i dolewając nowej (lodowatej) lub wrzucając kostki ludu do akwarium temperaturę obniż do 24-25 stopni bo chyba wiesz że im większa temperatura tym większe spalanie materii u ryb a co za tym idzie szybszy proces starzenia a w rezultacie przedwczesna śmierć ( ryby wytrzymują spadek temperatury o ile nie jest zbyt szybki ) a pomysł z wrzuceniem buteli z zamrożoną wodą nie jest dobry, wtedy powoli spadnie temperatura i nie bedzie szoku termicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 Z tą butlą pomysł też dobry może w przyszłości będę go stosował ja tylko wymieniłem moje sposoby na zbicie temperatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 Najlepszy sposób na obniżenie temperatury ,to zamontowanie sobie wentylatorków z komputera. Ja mam i jest ekstra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts