roofii Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Witam.proszę o szybką odpowiedż.Odstawiłem wczoraj wodę o 20:30.Dziś o tej godzinie nie moge podjąć się podmiany wody w akwa.Czy mogę ja podmienić o 19??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Sądzę, że półtorej godziny nie zrobi różnicy, ale mimo to ja bym ją zostawił i zrobił podmiankę później jak będziesz miał czas, natomiast ja robię tak, mianowicie wodę zostawiam, stoi tydzień, robię podmiankę, nalewam świeżej. Nie muszę się martwić i liczyć godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofii Posted August 13, 2010 Author Share Posted August 13, 2010 Dzięki za odpowiedz.Ja nie mam na tyle miejsca,żeby odstawiać wodę na bieżąco.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Ja też nie. Kupiłem baniak wody mineralnej, ją wypiłem, nalałem kranówy, i stoi pod zlewem ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 średnia ilość chloru ulotni się spokojnie i po 12h więc bez obaw. Natomiast zostawianie wody do podmian na tydzień nie jest dobrym rozwiązaniem. Przyjmuje się że 24h to takie optimum...bo jak woda za długo postoi to traci świeżość, mieszkające w niej bakterie umierają lub się mnożą, czasami jakieś mikro resztki się mogą rozkładać- Tak że 24h to najlepszy czas na odstanie wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Spokojnie możesz podmieniać. Ale dla pewności dolałbym po podmianie antychlor tropicala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Aha. To dobrze, że mnie poinformowałaś. Tak będę robił od teraz. Dziękuję Ci Te uzdatniacze są do bani. One nie działają stary To tylko taki chwyt żeby kasę zarobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Spokojnie możesz podmieniać. Ale dla pewności dolałbym po podmianie antychlor tropicala Antychlor nie jest potrzebny... a wręcz nie wskazany...żadna chemia nie jest wskazana- akwaryści raczej polecają unikanie jej, wystrzeganie się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofii Posted August 13, 2010 Author Share Posted August 13, 2010 Dziękuję wszystkim.Biorę się za podmianę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Trzeba mieć też na względzie że powstają stereotypy co do wody kranowej. Lepiej zobaczyć lub gdzieś się dowiedzieć czy woda jest chlorowana, gdyż używa się już lepszych metod uzdatniania takich jak ozonowanie czyli uzdatnianie tlenem. Wiele osób leje wodę z kranu do podmiany Tak jak ja gdyż wszedłem na stronę mojej oczyszczalni ścieków i wiem co mam w kranie dokładnie procentowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts