Essa Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Witam, mam problem z dwoma roślinkami jakimi są : - Echinodorus ruba - Cryptocoryna Tropica Od jakiegoś czasu niektóre liście na tych dwóch roślinkach przyjęły barwe brązową, jestem dość zaniepokojony tym zjawiskiem. Poniżej umieszczam link do zdjęć tych roślin. Prosze o odpowiedź i rady. Link: http://detee.wrzuta.pl/obraz/3fCW8moIFoM/p120810_17.12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Moim zdaniem to normalne często u tego typu roślin występuje zmiana koloru liści Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Moim zdaniem to normalne często u tego typu roślin występuje zmiana koloru liści czyli z czasem to minie czy też dalej bedzie odbywał sie proces brązowienia liści? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Te liście będą brązowieć to nie jest żadna choroba już tak po prostu jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Ja mam nadzieje dziękuję za szybką odpowiedź. Poczekam jeszcze, może ktoś jeszcze się wypowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Ja znów nie jestem znawcą od roślin więc niech się wypowie osoba która ma najlepiej holendra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Nawozisz je? Podaj jakie masz akwa, parametry wody, obsadę itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Woda w akwa dojrzewa zaledwie tydzień i 3 dni. Akwarium 60 litrów. Z nawozów jeszcze niczego nie urzywałem. Obsada: 1x Echinodorus 1x Cryptocoryna 3x Anubias 5x Gałązek Kabomby Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 E. rubra jak sama nazwa wskazuje musi czerwienieć. C. wendtii "Tropica" też normalnie jest brązowa więc to żadna choroba, usychanie czy coś takiego, wręcz przeciwnie, świadczy to o tym, ze rośliny się zaaklimatyzowały u Ciebie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Emiloos dziękuję ze mnie pocieszyłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Miałem nawet rację widzisz nie martw się jest dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Ja myślę ze bedzie dobrze Emiloos mam jeszcze do ciebie pytanie, powiedz mi jak rozszczepiać Echinodorusa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkazanyNaBluesa Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 ja zaobserwowałem ze u mnie brązowaą i taką jakby fioletową barwę mają młode liście np. u mojej żabienicy amazońskiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Są dwie możliwości mi znane: - czasem od rośliny macierzystej odrasta z boku roślina potomna, jeśli ma już swoje ze 2-3 korzonki to można są spróbować delikatnie oderwać i posadzić osobno - żabienice czasem zakwitają, wtedy na takim długim badylu po przekwitnięciu kwiatów pojawiają się szczepki, które można zanurzyć razem z tym badylem w wodzie gdzie powinny puścić korzonki, jak mają tak ze 3 korzonki długie na ok 2-3 cm to można je oderwać i posadzić osobno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Emiloos, moglabyś doradzić mi jakich nawozów powinienem na dzień dobry szukać do tego awkarium. Na chwilę obecną zmontowałem bimbrownie którą jutro zainstaluje. Coś jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Możesz od czasu do czasu nalać jakąś wieloskładnikową odżywkę jak np Plantamin (max połowę zalecanej dawki) ale moim zdaniem przy tak małej ilości roślin i standardowym oświetleniu nawożenie słupa wody nie będzie konieczne. Znacznie lepiej wg mnie sprawdzą się przy twoich roślinach kulki gliniane albo gliniano-torfowe wsuwane pod korzenie (polecam JBLa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts