zdzich97 Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 witam czy krewetki RC mogąbyć w zbiorniku 60L z otoskami??????? ps NIE BĘDZIE ZMIAN Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 Mogą być I krewetki i otoski minimum 6 szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich97 Posted August 11, 2010 Author Share Posted August 11, 2010 No konkretna odpowiedź. dzieki i pozdrawiam temat rozwiązany w niecałe 2min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Kompletnie nie wiem dlaczego ludzie piszą np. sześć sztuk krewetek na 60 litrowe akwarium? Ja miewam w 25 litrowym akwarium ponad sto krewetek czasem i mają się świetnie. Większośc krewetek lubi tłok swojego gatunku i problemem jest tylko i wyłącznie utrzymanie wody o dobrych dla nich parametrach oraz odpowiednie dokarmainie ich jeśli są w dużej ilości. Zauważcie, że większosć krewetek (zwłaszcza morskich) wystepuje w ogromnych stadach jedna przy drugiej. mam stadka około 10-12 samic i kilku samców w akwariach 25 litrowych. Jeżeli założymy, że smaiczka ma około 25 młodych (a mam takie co i po 40 sztuk mają) to są chwile, że w akwarium jest ponad 200 osobników. Jak wrzucam pokarma na dno to jest ono koloru krewetek. Z resztą na you tubie są filmy z karmienia krewetek gdzie chmara tych stworzonek wręcz zalega dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Rafi200 o otoskach a nie o krewetkach napisał tak czy inaczej jeśli będzie np. 6 RC to za miesiąc będzie ich ze 100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Jak będą dobre warunki to cr teżbędzie ze sto. A ja nie tylko do rafika pisałem Ogólnie spotykam się z takim zdaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Jeśli to są małe krewetki to ok, ale jeśli są dorosłe (np moje filtrujące mają na chwilę obecną jakieś 5 -6 cm długości), to nie bardzo wyobrażam sobie 100 szt w 25 litrach. Chyba, że się mylę.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Chodziło mi o to że są to zwierzęta stadne i najpierw trzeba kupić 6 szt. Wiem że się same szybko rozmnożą nie tylko ty o tym wiesz Crystal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Nie znam się na filtrujących i rzeczywiście powinienem sprecyzować gatunek. Ja głownie zajmuję się caridina cantonsenis i Neocardina Hetrepoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Nie napisałem, że nie wiesz o tym. Ale być moze są ludzie którzy zaczynają z krewetkami dopiero i akurat ta informacja się im przyda. Zaczynałem tworzenie stad czasami od trzech egzemplarzy i też krewetki nie wykazywały oznak stresu. Myślę, że ta ich "stadność" to jest cecha umozliwijąca utrzymywanie ich w dużej grupie ale małe grupy też nie są dla nich stresujące jak np. w przypadku owiec, gdzie instynkt stadny powoduje, iż utrzymywanie owcy w samotności wzbudza u zwierzęcia stres czasem doprowadzajacy np. do zaniechania pobierania pokarmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Też chodzi o to że naraz przecież nie da się kupić 100 szt. Top jest ich urok kupujesz 6 a masz 100 zaraz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 znam takich co kupująnaraz sto Ale fakt, większosć ludzi zaczyna od kilku sztuk. Myslę, że liczba sześć jest o tyle korzystna, że jest dość wysokie prawdopodobieństwo zróżnicowania płci przy młodych "nierozpoznawalnych" krewetkach a koszt nie jest jeszcze astronomiczny. Nalezy jednak pamiętać, ze wszystkie wyższe odmiany barwne w howie wsobnym się uwsteczniają czyli w kolejnych pokoleniach swoim wyglądem wracają do formy wyjściowej. Żeby temu zapobiec należy co jakiś czas dokupić nejlepiej jakiegoś ładnego samca z innego "gniazda". Zgodnie z tym, co piszą znawcy na forach to uwstecznienie zaczyna się po piątym, siódmym pokoleniu o ile nasze krewetki miały silny genotyp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Na allegro kupisz i 200 Sa takie zestawy w których jest 100 kupujesz dwa i jest 200 szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Zgadza się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich97 Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 a pytanie brzmiało "krewetki i otoski razem?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
GobASS Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Z okazji offtopu, temat zostaje zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts