Jump to content

Recommended Posts

Chce kupić akwarium 54l. doradźcie prosze jakie lepsze profilowane czy proste?

I ta pokrywa ehh... wystarczy żarówka zamontowana w pokrywie 1x15w?

Strasznie się gubię w tym wszystkim :help:

I czy taniej będzie w sklepie zoologicznym czy w sklepie internetowym?

Lepsze akwarium proste ;)

Jeśli nie chcesz hodować wymagających roślin, to takie oświetlenie powinno wystarczyć :P

Ja akwarium kupowałem przez Internet i taniej mi wyszło. Tylko musisz zadbać o dobry transport ;)

Profilowane ładniej wygląda. Ale tak jak mówiła koleżanka wcześniej proste łatwiej się czyści. Na spokojnie, bez nerwów, poczytaj. Jeśli jesteś z Krakowa to mogę Ci polecić dobry sklep akwarystyczny, tani i dobry. Ul. Kazimierza Wielkiego 59. :)

Nie ma tak że jedno jest lepsze, a drugie gorsze. Każde ma swoje zalety i wady.

Dla przykładu profilowane akwarium jest troszkę wytrzymalsze, ale za to proste jest litrażowo większe. Akwa proste 60x30x30 ma 54l, profil ma coś 47l. ;)

Niektórym bardziej podoba się prosta szyba, innym profilowana. Z tym że zwykle jest tak że jak ktoś zaczyna przygodę z akwarystyką to profil wydaje się bardzo fajny... a z czasem zaczyna przeszkadzać. Obecnie mam profilowane 54l... obrócone tyłem do przodu. ;)

Oświetlenia nie musisz modernizować. Standardowe oświetlenie wystarcza do hodowli bardzo wielu roślinek. Chyba że będziesz chciała hodować bardziej wymagające gatunki, wtedy powinnaś dołożyć światła. Lepiej za oszczędzoną kasę kupić testy, albo lepszy filtr niż przy 0.5W/l hodować moczarki i anubiasy. ;)

Co do zakupów przez internet... szkło lepiej kupić w pobliskim zoologicznym. Resztę, najlepiej razem przez internet.

W razie gdybyś z czasem zapragnęła innych roślin, to oświetlenie można dołożyć w każdej chwili ;) ... więc o to się nie martw. Cały zestaw oświetleniowy (z tym że kupowany osobno a nie w zestawie) powinien wynieść do 100zł.

W razie gdybyś zdecydowała się na profil - ja profil mam, czasem mnie denerwuje (przede wszystkim jak robię zdjęcia), ale ogólnie mi się podoba. Najbardziej wkurzał jak szukałam sobie oświetlenia, ale znalazłam i zmieściłam ;). W tej chwili nie mam glonów, więc przednią szybę czyszczę jedynie z jaj ślimaka, akurat w tym od prostego się nie różni.

A co do wyboru rodzaju akwa... ja mam profilowane panoramiczne:) Bo takie mi się bardziej podobało i to jedyny powód:) nie mam porównania, które łatwiej się sprząta, bo sprzątam tylko swoje, więc to mi nie przeszkadza w żaden sposób:) takie mi się podobało i takie mam... nic więcej:D

macie straszne różnice w rachunkach za prąd? czy nie ciągnie aż tak ?;)

Przy 54l.

Oświetlenie 15-30W, grzałka 25-50W, filtr 5-10W [z czego tylko filtr chodzi 24/7]. Niby w sumie sporo, ale miesięczny koszt to tylko parę złotych.

Dla porównania komputer z którego teraz piszesz ma pewnie zasilacz 500W, do tego jeszcze dochodzi monitor, głośniki itd. ;)

Share

• Create New...