Sergiusz Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Zrobienie LT idzie coraz większymi krokami. Tutaj parę pytań. 1.Lignit zakwasza wodę a w wielu artykułach można spotkać natomiast rade by dodać do ziemi dolomitu by podłoże się nie zakwasiło. Co o tym sądzicie ? 2. Lignit Zawiera od 60 do 75% węgla Węgiel drzewny węgiel pierwiastkowy, zanieczyszczony popiołem i licznymi związkami organicznymi. Zależy mi na zdrowym wzroście roślin i w tej sprawie chodzi głównie o źródło węgla. Ktoś na forum (chyba Rafi) mówił coś o popiole. Czyli jakby to było jakby wsadzić go w podłoże. W przypadku węgla drzewnego mamy odpowiedź a poza tym w węglu zawarte są związki organiczne.W Lignicie pewnie też ale w źródłach nic nie znalazłem chociaż takowy jest z torfu po części. 3. W węglu drzewnym martwi mnie to że działa jak aktywny ; / Nie jest według mnie potrzebne zbieranie przez węgiel wielu substancji z ziemi. Ma duże zdolności adsorpcyjne dzięki silnie rozwiniętej powierzchni Proszę o pomoc w wyborze. Z góry mówię że lignit mi nie pasuje bo trudno z jego dostępnością. Jak zamówie to zanim dojdzie to rośliny mogą w misce paść . Węgiel drzewny dostępny i tani Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Coś mi się wydaje że rośliny raczej miałyby problem z przyswajaniem węgla w formie brykietu... Lignit zawiera węgiel, ale sam węgiel nie zakwasi Ci wody. Przynajmniej nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Jeśli chcesz źródło łatwo przyswajalnego węgla to zrób bimbrownie/kup butle, albo lej EC. No ale skoro ma to być LT to to raczej odpada. Powiem Ci tak - inne LT radzą sobie doskonale bez węgla drzewnego/lignitów, Twoje też da radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 Atreyu lignit robi się z torfu. A węgiel drzewny nie kupuje się tylko w formie brykietu. Powstaje pod niewielkim ciśnieniem z torfu i jest pierwszym produktem jego zamiany w węgiel bitumiczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Dawno, dawno temu akwaryści stosowali dodatek węgla drzewnego do podłoża. Z tego co czytałam dodawano go "aby dno się nie psuło". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 Tak jak wspomniałem w 3 punkcie pierwszego postu Emi. Trzeba jakoś kombinować jak tak to się wkurze i zrobie po prostu ziemia + żwir i koniec . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 Tylko jak się będziesz wkurzał to pamiętaj o czymś pomiędzy tą ziemię a żwir a swoją drogą uważam że to może się okazac najlepszym rozwiązaniem, ale dodatkowo kszta węgla aktywnego i kulki gliniane, czy glinianio-torfowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts