Axen97 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Witam!Mam takie pytanko:Czy istnieje jakis gatunek zaby,ktora zyje tylko w wodzie i mozna ja wlozyc do akwarium?Dzisiaj sobie zabe w ogrodku zlapalem i ja wpuscilem do basenu i tak wpadl mi ten pomysl do glowy xD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Taką żabą jest karlik szponiasty. Jednakże akwarium powinno mieć nie więcej niż 15cm wysokości. http://pl.wikipedia.org/wiki/Karlik_szponiasty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Jest jeszcze żaba szponiasta ale jest o wiele większa od karlika i wymaga o wiele większego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Co do wysokosci to mam 25 cm,i tyle tez l.Ale czy moglbym ktoras z nich trzymac u siebie?A jesli tak,to gdzie takie zabki kupic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Karliki są w zoologu-u mnie po 3.50 sztuka chyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 U mnie chodzą po 2,50 a na allegro chyba jeszcze taniej są Karlików minimum 4 szt. powinno byc choć zastanawia mnie czy nie za małe akwarium :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Taką żabą jest karlik szponiasty. Jednakże akwarium powinno mieć nie więcej niż 15cm wysokości.A jak bym mial 2 sztuki?Jest u mnie pare rybek w akwarium:2 skalary(to dla nich takie...no powiedzmy wiezienie bo zjadaly rybki u cioci i mi neonki :/)2 brzanki pieciopregie i samice bojownika.Nie beda tych zab gonic albo cos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Nie będą bo każdą z tych ryb musisz usunąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Racja.Masz totalne przerybienie.Jeśli skalary podpadły to je oddaj lub sprzedaj-nie zamykaj w małym akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Czyli....Albo rybki,albo zaby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Nie masz wyjścia i tak czy siak musisz oddać ryby bo akwarium to dla nich słoiczek. Zawsze tak wszystkim ciężko zrozumieć że muszą ryby oddać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Ale ja tego tematu nie zalozylem po to,zeby znowu czytac komentarze"Masz za male akwa dla tych ryb"tylko zeby sie dowiedziec,czy moge w moim akwa trzymac zabki(karliki szponiaste)! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Ale ja tego tematu nie zalozylem po to,zeby znowu czytac komentarze"Masz za male akwa dla tych ryb"tylko zeby sie dowiedziec,czy moge w moim akwa trzymac zabki(karliki szponiaste)!No ok, ale raczej nie licz że inni akwaryści będą obojętni wobec kogoś kto trzyma ryby w złych warunkach. PS: Ortografia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 No to po co się udzielasz na tym forum jeśli nie chcesz słuchać naszych rad? Jak nie chcesz oddać tych ryb i nadal je męczyć, to przynajmniej później nie pisz na forum że masz jakieś problemy w akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Nie możesz trzymać żab, ponieważ nie masz w swoim akwarium miejsca dla aktualnej obsady, dlatego dodatkowe stworzenia to dodatkowy problem. Pasuje taka odpowiedź? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Po 1. PS: Ortografia...Nie chce mi sie pisac z polskimi znaczkami,a na reszte uwazam . Po 2.To moge trzymac te dwie zabki w moim akwarium czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Musi być minimum 4 szt. i akwarium jest za wysokie więc se odpuść. I co to znaczy ze Ci się nie chce pisać tak jak jest wskazane w regulaminie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Po 2.To moge trzymac te dwie zabki w moim akwarium czy nie?Nie. Ponieważ masz złą obsadę. Byłoby przynajmniej niemądre pakować do tego akwa jeszcze więcej żywych stworzeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Regulamin?A przyznaje się...nie przeczytałem .Przepraszam,przepraszam i jeszcze raz przepraszam.Ale o co dokładnie chodzi z tą wysokością?Dlaczego ma być mniej niż 15 cm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Bo ta żaba nie ma skrzel tylko płuca i musi podpłynąć pod powierzchnie i najlepiej żeby akwarium było jak najniższe by żaba się nie męczyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 No, zdążyłeś się poprawić w ostatniej chwili bo chciałem Ci osobiście zwrócić uwagę. A niski poziom wody wiąże się z tym że żabki pobierają tlen z powietrza. Muszą wypływać z dna pod tafle. W wysokich akwariach takie wycieczki prowadzą do wycieńczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Bo one podskakują sobie do tafli i czerpią powietrze atmosferyczne. A wyższa wysokość im to może uniemożliwiać bo za wysoko one nie podpłyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Będą płynąć nie zależenie na jaką wysokość ale w połowie drogi się często zatrzymują by sie trochę naładować i znowu płyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axen97 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Aha...to niedobrze .A jest może jakiś jeszcze inny gatunek, który żyje (tylko) w wodzie? PS:I potrzebuje mniej więcej 25 cm wysokości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Do Twojego akwarium nie możesz wpuścić NIC dopóki nie zrobisz w nim dla nowego przybysza miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts