quake_bmw Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Chory mieczyk plamy przy pysku (2) + zamglone oczy (1) co mu jest?? w załączeniu zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Hmm.. Ile razy trzeba powtarzać? Parametry, temperatura, filtracja, ogrzewanie, litraż, chemia itp. ... Jasnowidzami nie jesteśmy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
quake_bmw Posted August 6, 2010 Author Share Posted August 6, 2010 Chory mieczyk plamy przy pysku (2) + zamglone oczy (1) co mu jest?? w załączeniu zdjęcia. Parametry wody w normie temp 28 , PH 7,2 KH 10 Ogólnie na testach wychodzi mi wszystko w normie. Ale ostatnio zauważyłem te kropki na rybie inne ryby sie czasem ( rzadko ocierają o roślinki) myślę ze to chyba ospa ale nie chce lać chemii jeśli nie mam pewności. ostatnio w czasie upałów temp w Akwarium była 35oC a teraz spadła do 28 oC czy to może być powód pojawienia się ospy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 A no2 i no3? Te parametry nam podaj Oraz litraż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quake_bmw Posted August 6, 2010 Author Share Posted August 6, 2010 A no2 i no3? Te parametry nam podaj Oraz litraż. 112l NO2 -0% NO3 bardzo mało (w dolnych granicach normy). Napisałem że wszystko jest w normie. parametry ok mam testy paskowe dlatego nie znam dokładnych danych.. napisane że jest ok to to jest ok;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 6, 2010 Administrator Share Posted August 6, 2010 Dostosuj pierwszego posta do tych wytycznych: viewtopic.php?f=6&t=14640 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Hmm.. Ile razy trzeba powtarzać? Parametry, temperatura, filtracja, ogrzewanie, litraż, chemia itp. ... Jasnowidzami nie jesteśmy... Hmm. Tobie i te dane nie pomogą w indentyfikacji A co do mieczyka- zacznij leczenie na grzyby bo to bedzie coś grzybicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Autor nie podał to ja podam : viewtopic.php?t=16425 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Mój miał to samo. Do dzisiaj nie wiem co to było, ale dałam go do osobnego akwarium, temp. 28*C, MFC Tropicala. Po 5 dniach przeszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
quake_bmw Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Witam Ale czy to może być ospa??? już sam nie wiem czy dawać prewencyjnie sól + temp 33oC . I jeszcze jedno pytanie czy zieleń malachitowa zabija bakterie nitryfikacyjne?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Ospa to kropki na ciele. Ma ich chociaż trochę? Właśnie mój miał to oko takie i na nim 2 kropki białe. Zobacz, czy Twój też tak ma. Zieleń malachitowa odkaża- usuwa wszystkie bakterie, to pożyteczne też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Nie, to napewno nie jest ospa. Prędzej to pleśniawka. Chemia to chemia, zabija bakterie nitfyfiltracyjne. Podnieś temp. do ok. 29*C, nie do 33*C i nie używaj soli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Napisałam, że mój miał to samo. Tylko do tego kilka kropek, mało wyraźnych- niech autor tematu dobrze się przypatrzy, czy jego też nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts